Kesäkuun vienti jäi viime vuoden tasolle – hinnat nousivat

Suomen tavaraviennin määrä pysyi kesäkuussa viime vuoden tasolla, mutta arvo kasvoi lähes kuusi prosenttia vuoden takaisesta Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan. Vienti oli arvoltaan lähes 5,4 miljardia euroa. Sähkökoneiden ja -laitteiden viennin lasku oli kesäkuussa viisi prosenttia.

Viime vuoden vertailukuukauden lentokone- ja alustoimitukset selittävät osittain kokonaisviennin kasvun hitautta. Nousun takana olivat kesäkuussa pääosin öljy ja autot, kun laskussa olivat sähkötekniset koneet ja laitteet. Paperimassan, henkilöautojen ja malmien viennin arvo kasvoi nopeasti.

Viennissä nikotelleiden sähkökoneiden ja -laitteiden sekä erilaisten öljyjalosteiden, kemianteollisuuden tuotteiden ja metallien tuonti kasvoi, mutta koneiden ja laitteiden, kuljetusvälineiden ja elintarvikkeiden tuonti laski.

Koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden vienti heikkeni neljä prosenttia viime vuodesta. Kasvua tilastoitiin niin traktoreiden, maansiirto- ja kaivuukoneiden kuin metsänhoitokoneidenkin vientiin.

Henkilöautojen vienti kasvoi 63 prosenttia 291 miljoonaan euroon ja 12 141 autoon, mutta koko kuljetusvälineryhmän viennin arvo laski 11 prosenttia vertailukuukauden laiva- ja lentokonetoimitusten vuoksi.

Suomen vienti EU-maihin vahvistui kesäkuussa neljä prosenttia ja vienti EU:n ulkopuolelle kuusi prosenttia. Vienti kasvoi tärkeimmistä vientimaista Saksaan, Ruotsiin, Alankomaihin, Yhdysvaltoihin ja Isoon-Britanniaan. Vienti Kiinaan ja Ranskaan heikkeni.

Tammi-kesäkuussa sekä vienti EU-maihin että EU-maiden ulkopuolelle kasvoi seitsemän prosenttia. Tuonti EU-maista aleni kesäkuussa neljä prosenttia, mutta tuonti EU:n ulkopuolelta kohosi 14 prosenttia.

Lisää: Tullin kesäkuun 2018 vienti- ja tuontitilastot (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Konecranes

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – vain kerran kuukaudessa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!