Seuraavan sukupolven kännykkäpiiri – 6.9 miljardia transistoria

Huawei lanseerasi Berliinin IFA-messuilla uuden entistä tehokkaamman Kirin 980 -järjestelmäpiirin. Uutuus  valmistetaan taiwanilaisen TSMC-sirutehtaan 7 nm-tekniikalla. Piiri tulee käytöön Huawein pian julkaistavissa seuraavan sukupolven älykännyköissä.

Huawein tänään Berliinissä julkistettu Kirin 980 lupaa yhdistää suorituskyvyn, tehokkuuden, liitettävyysominaisuudet sekä kahden NPU AI -tekoäly-ytimen prosessointivoiman. Ensimmäisenä uusi järjestelmäpiiri tullee Huawein Mate 20 ja Honor Magic 2 -älypuhelimiin.

”Viime vuonna esittelimme maailmalle laitteen AI-prosessointikykyä parantavan Kirin 970 -järjestelmän ja tänä vuonna esittelemme todellisen voimanlähteen, joka ei ainoastaan rajoitu tekoälytoimintoihin vaan tuntuu konkreettisesti myös suorituskyvyssä”, toteaa Huawein kuluttajaliiketoimintayksikön johtaja Richard Yu.

Uuden Kirin 980 -järjestelmäpiiri hyödyntää Taiwan Semiconductor Manufacturer Companyn (TSMC) seitsemän nanometrion tekniikkaa. Piirin on suunnitellut Huawein piiriyhtiö HiSilicon kuten aiemman Kirin 970-versionkin.

Uuden Kirin 980-piirin uusi tiheämpi valmistustekniikka mahdollistaa, että  Huawein neliösentin kokoiselle alueelle mahtuu 6,9 miljardia transistoria. Se on 1,6 kertaa enemmän kuin aikaisemman sukupolven piireissä.

Kymmenen nanometrin tekniikkaan verrattuna 7 nm -rakenne lisää 20 prosentilla Huawein mukaan järjestelmäpiirin suorituskykyä ja 40 prosentilla tehokkuutta.

Huawein Kirin 980 on myös ensimmäinen järjestelmäpiiri, jossa on Cortex-A76-pohjaisia ytimiä, jotka ovat 75 prosenttia suorituskykyisempiä ja 58 prosenttia tehokkaampia suhteessa edeltäviin versioihin.

Kirin CPU alijärjestelmä hyödyntää älykästä Flex-scheduling-mekanismia, joka luo kolmitasoisen, energiatehokkaan arkkitehtuurin.

Tämä koostuu kahdesta todella isosta Cortex-A76:een perustuvasta ytimestä, kahdesta isosta, niinikään Cortex A76 -pohjaisesta ytimestä ja neljästä pienestä Cortex-A55-ytimestä.

Verrattuna perinteiseen suuydinratkaisuun tämä ohjaa suorituskykyisimmille ytimille välittömät, intensiivistä työmäärää edellyttävät tehtävät. Uuden tason ytimet huolehtivat suorituskyvyn kokonaisylläpidosta. Ultratehokkaat ytimet käsittelevät puolestaan kevyempiä päivittäisiä tehtäviä.

Aikaisempiin sukupolviin verrattuna suuremmalla kellotaajuudella toimiva Kirin 980 mahdollistaa Huawein mukaan sovellusten nopeamman avautumisen, tehokkaamman monityöskentelyn ja yleisesti jouhevamman käyttäjäkokemuksen.

Lisää grafiikkavoimaa

Mobiilipelien graafisuus on kehittynyt vuosi vuodelta. Huawei on vastannut pelimaailman tarpeisiin integroimalla Mali-G76 GPU -grafiikkaprosessorin Kirin 980 -piiriinsä.

Mali-G67 tarjoaa edeltävään versioon nähden 46 prosenttia paremman prosessointitehon 178 prosentin energiatehokkuudella. Uutuusgrafiikkaprosessorissa on myös kekseliäs kelloboostaustekniikka, joka tekoälyä hyödyntämällä tunnistaa pelaamiseen liittyvät työmäärät ja säätää toimintoja tarjotakseen optimaalisen pelikokemuksen.

Kirin 980 -piirin tekoälyn Dual NPU -ratkaisu nopeuttaa Huawein mukaan tuntuvasti kuvien tunnistamista. Kirin 980 -piiri tunnistaa yrityksen tiedotteen mukaan jopa 4 500 kuvaa minuutissa. Tämä on 120 prosenttia nopeammin kuin Kirin 970 -piiri kykenee tunnistamaan.

Lisäksi Kirin 980 tukee AI-alustoja, kuten Caffee, Tensorflow ja Tensorflow Lite, ja tarjoaa valikoiman työkaluja, jotka yksinkertaistavat On-device AI:hin eli laitteessa tapahtuvien tekoälytoimintojen hallinnointiin liittyviä haasteita.

Kuvasignaaliprosessori uudistui

Myös neljännen sukupolven ISP-kuvasignaaliprosessori löytyy Huawein uutuusjärjestelmäpiiristä. Sen datankäsittelytehokkuus on valmistajan mukaan 46 prosenttia edeltäjäversiota parempi. Lisäksi uusi ISP-kuvasignaaliprosessori tukee entistä paremmin monikamerakonfiguraatioita sekä täysin uutta HDR-värireproduktio-tekniikkaa.

Multipass noise reduction -ratkaisulla kuvasta voidaan poistaa kohinaa tehokkaasti ilman, että kuva menettää yksityiskohtia. Tämän myötä hämärässä otettujen kuvien laatu on entistä parempi. Uuteen ISP-prosessoriin liittyy myös kehittynyt liiketunnistintekniikka – se tunnistaa liikkuvan kohteen 97,4 prosentin tarkkuudella.

Kun sosiaalinen media on muuttunut entistä videokeskeisemmäksi, videoiden kaappaaminen suoraan näytöltä on tullut entistä tarpeellisemmaksi ominaisuudeksi. Kirin 980 parantaa videonkaappaukseen ominaisuutta prosessoimalla ja tallentamalla videoita näytöltä 33 prosenttia lyhemmällä viiveellä.

Huawei on integroinut uuteen järjestelmäpiiriin myös LTE Cat.21 -yhteysmodeemin, jonka huippusiirtonopeus on 1,4 gigabittiä sekunnissa. Lisäksi Kirin 980 tukee carrier aggregation -tekniikkaa jopa yli taajuuskaistojen.

Päivitetty 31.8.2018

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – vain kerran kuukaudessa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!