Lappeenrantaan lisää tehoelektroniikan tutkimusta

Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Yaskawa Electric -konserniin kuuluva The Switch ovat sopineet mittavasta tilaustutkimuksesta. Projektissa kehitetään seuraavan sukupolven tehoelektroniikan teknologiaan. Noin 1,5 vuotta kestävä tutkimus on LUT:n historian suurin yksittäinen yritykselle tehtävä tilaustutkimus.

Lappeenrantalaislähtöinen The Switch on vuodesta 2014 saakka ollut osa Yaskawa Electric –konsernia, jonka pääkonttori sijaitsee Kitakyushussa Japanissa. Yaskawa Electric on maailman johtavia käyttölaitetekniikan, teollisuusautomaation ja robottitekniikan tuotteiden valmistajia.

The Switchin tuotteet muodostavat merkittävän osan Yaskawan energiantuotantoon liittyvästä teknologiasta, ja niitä käytetään muun muassa tuulivoimageneraattoreissa. Muita The Switchin tuotealueita ovat laivanvarustusteollisuuden generaattorit sekä teollisuuden suurnopeussähkömoottorit.

Nyt käynnistyvän projektin keskiössä on tehoelektroniikan perustutkimus, joka palvelee kaikkia The Switchin tuotealueita. Tutkimusta rahoittaa myös Business Finland eli entinen Tekes.

The Switchin teknologiajohtaja Panu Kurrosen mukaan tutkimus on luontainen jatkumo pitkälle yhteistyölle, jossa toimivat henkilösuhteet ja lyhyt välimatka parantavat onnistumisen edellytyksiä.

”The Switch ja LUT ovat kulkeneet jo pitkän matkan yhdessä, mutta tämä on ensimmäinen tutkimus, jota rahoitetaan myös Japanin pääkonttorilta. Yaskawan panostukset tuotekehitykseen Suomessa kasvavat tämän myötä merkittävästi”, Kurronen kertoo.

”Ensimmäisiä kaupallistettavaksi soveltuvia tuloksia odotamme saavamme vuoden 2020 alkupuolella”, hän arvioi.

Projektin johtaja, sähkötekniikan professori Olli Pyrhönen kertoo, että LUT:ltä projektiin osallistuu kymmenkunta tutkijaa. Uuden teknologian kehittämisen lisäksi laaja yhteistyö palvelee myös yrityskumppanin rekrytointia.