Kuka tekee tyylikkäimmän 5G-tukiaseman?

Helsingin kaupunki, Elisa ja Nokia etsivät muotoilun ammattilaisjärjestö Ornamon kanssa tyylikästä mallia uudenlaisille Helsinki 5G -tukiasemille. Kisassa haetaan uniikkia ja helposti monistettavaa ulkoasuratkaisua, jota sovellettaisiin Helsingin katukuvaan tulevissa 5G-tukiasemissa.

Tekniikan osalta kehitystä on tehty merkittävästi, mutta uuden tekniikan sovittamista ulkoisesti osaksi kaupunkiympäristöä ei juurikaan ole laajemmin tehty. Nyt aloitetun Helsingin 5G-designkilpailun tavoitteena on löytää tyylikäs malli tulevaisuuden 5G -tukiasemille ja -verkkoympäristöille.

Uudet 5G-verkot vaativat aiempaa tiheämpää tukiasemaverkkoa, joka asettaa ulkoisille ratkaisuille aivan uusia haasteita. Vaatimustasoa lisää monitoimijaympäristö, jossa kukin verkko-operaattori tarvitsee oman tukiasemansa.

Tukiasemien sijoitusta kaupunkiympäristöissä on tutkittu aiemminkin. Tässä Aalto-yliopiston Design Factoryn PdP-kurssin opiskelijoiden muotoilututkielma tukiasemasta vuodelta 2017. (LINKKI, uutinen)

Kilpailussa etsitään ratkaisua olemassa olevaan infrastruktuuriin kiinnittyvälle mallille sekä erilliselle itsestään seisovalle tukiasemalle. Tavoitteena on, että tukiasema kytkeytyy ulkoasultaan luontevaksi osaksi kaupunkiympäristöä ja on muokattavissa tilanteen vaatiessa.

Kilpailun suunnittelualueeksi on nimetty Helsingin uuden kirjaston ja Kansalaistorin lähialueet niiden tarjoamien monimuotoisten kaupunkiympäristöjen takia. Kilpailuaika on 14.9.–14.11.2018.  Tulossa on julkinen äänestys viiden parhaan ehdokkaan välillä ja voittajat julkistetaan tammikuussa 2019.

Voittaja saa 20 000 euroa, toiseksi tullut 10 000 euroa ja kolmas 5000 euroa. Lisäksi julkiseen äänestykseen valitut ehdokkaat saavat kunniamaininnan. Tarkempi kilpailuohjelma ja sen liitteet ovat ladattavissa kilpailusivustolta. Kilpailusta kiinnostuneiden toivotaan osallistuvan ehdotuksineen 14. marraskuuta 2018 mennessä.

Lisää: The Helsinki 5G Base Station Design -kilpailu (LINKKI)

Kuvituskuva: Nokia

TAUSTAA: Helsinki vahvistaa 5G-testiympäristöään

Helsingin kaupunki, Nokia ja Elisa vahvistavat yhteistyötään 5G-testiympäristöjen kehittämisessä. Tällä viikolla solmitussa aiesopimuksessa sovitaan toimenpiteistä, joilla vauhditetaan 5G-verkkojen kehittymistä Helsingissä.

Yhteistyön tavoitteena on tehdä Helsingistä Euroopan johtava älykaupunki, jossa on maailman paras mobiiliverkko ja -palvelut. ”5G-yhteistyöhön ovat tervetulleita kaikki tahot yrityksistä tutkijoihin ja kaupunkilaisiin”,  toivottaa myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Laadukkaampia, yksilöllisiä mobiilipalveluita kehitetään luomalla avoimia testiympäristöjä, joissa palvelukehitystä voidaan toteuttaa. Erityisen tärkeää on yhteistyötahojen mukaan luoda toimintamalleja, joilla testialustat voivat tuottaa lisäarvoa kaikille käyttäjilleen.

’’Haluamme luoda yhteistyön ja avoimen testiympäristön avulla edellytykset tulevaisuuden 5G-kaupunkipalveluiden ja uusien innovaatioiden kehittämiselle’’, toteaa Nokian asiakkuusjohtaja Pekka Sundström.

Tulevaisuudessa 5G:n avulla voidaan Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattilan mukaan kehittää täysin uudenlaisia sovelluksia – esimerkiksi liikenteen ja terveydenhuollon käyttöön – jotka helpottavat merkittävästi ihmisten arkea.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!