Digiäly tuo uutta teräkseen

Tulevaisuuden älykäs teräs voi itse kommunikoida ominaisuutensa konepajalle tai elinkaarensa päähän tullut terästuote kertoa elämäntarinansa kierrättäjälle. Ruotsalaisyhtiö SSAB etsii nyt Sandvik Materials Technologyn kanssa uudenlaisia materiaalien internetin digiratkaisuja , jotka mahdollistaisivat jäljitettävyyden.

Ratkaisua haetaan myös avoimessa SmartSteel Innovation Challenge -innovaatiokilpailussa, jolla halutaan mukaan muutkin alan yritykset ja tutkimusryhmät.  Tarkoitus on kehittää uusi ja tarkka, sormenjälkityyppinen älytunniste, joka takaa koko elinkaaren aikaisen jäljitettävyyden teräkselle – levyistä, nauhoista ja putkista moninaisiin lopputuotteisiin.

”Sormenjälkitunnisteella terästuote kantaisi mukanaan materiaaliominaisuudet, käyttöturvatiedot ym. koko elinkaarensa aikana”, sanoo Sandvikin tutkimuskeskuksen teknologiajohtaja Mattias Klockars.

Ratkaisu voi kilpailusäännösten mukaan hyödyntää monenlaista teknologiaa tai niiden yhdistelmiä, digitaalisuudesta ja tekoälystä kemiaan ja metallurgiaan. Parhaat ehdotukset pääsevät hyödyntämään SSAB:n ja Sandvik Materials Technologyn yhteisessä jatkokehityshankkeessa, joka on osa Ruotsin valmistavan teollisuuden strategista PiiA-Innovaatio-ohjelmaa.

SSAB:n omassa SmartSteel-projektissa kehitetään jo tapoja materiaalitiedon siirtämiseksi terästehtaalta eteenpäin arvoketjussa ja luodaan malleja, joilla tieto saadaan tuottamaan arvoa.

“Meillä SSAB:llä käynnissä oleva SmartSteel-hanke on ensimmäinen askeleemme kohti materiaalien internetiä. Uskomme, että tulevaisuudessa teräs voi esimerkiksi kertoa säätöohjeet työstökoneille”, sanoo SSAB:n digikehitysjohtaja Niko Korte.

Innovaatiokilpailun toteuttamisesta vastaa espoolainen innovaatiokonsulttiyritys Spinverse.

’’SmartSteel-sormenjälkitunniste on hyvin monipuolinen haaste, johon toivomme rohkeita poikkitieteellisiä ehdotuksia”, sanoo konsultti Markku Heino Spinversestä.

Lisää: Älyä teräkseen ehdotuksia 2.11.2018 mennessä (LINKKI) ja aiemmat Uusiteknologia.fi:n uutiset älyteräksestä (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!