Nopeaa mobiiliverkkoa tarjolla – ei tosin kaikkialla Suomessa

Nopea 4G-verkko kattaa huomattavan osan suomalaisista kotitalouksista. Vajaa 90 prosenttia kodeista on 100 megan mobiilipeiton alla, kertoo Viestintävirasto selvityksessään – ei tosin kaikkialla Suomessa.

Sadan megan matkapuhelinverkon peitto kattaa vain kymmenen prosenttia koko Suomen pinta-alasta, mutta alueella asuu 89 prosenttia väestöstä.

Heinäkuun 2018 loppua koskevien Viestintäviraston tietojen perusteella yhden tai useamman operaattorin 100 Mbit/s:n mobiiliverkko kattaa 89 prosenttia suomalaisista kotitalouksista. 30 Mbit/s on saatavilla 98 prosenttiin kotitalouksista.

4G-verkkoa on rakennettu ennen kaikkea asutuksen ehdoilla, joten suurista numeroista huolimatta maantieteellinen kattavuus on merkittävästi väestöpeittoa pienempi.

Sadan megan mobiiliverkko kattaa vain kymmenesosan Suomen maapinta-alasta ja 30 megan mobiiliverkko 45 prosenttia. Haja-asutusalueilla nopeaa 4G-mobiililaajakaistaa on selvästi heikommin saatavilla.

Nopeus on tärkeää kaikkialla, sillä kännyköiden datakäyttö kasvaa. Tosin  2018 aikana matkaviestinverkossa käytetyn tiedonsiirtomäärän suurin kasvu hidastui edelliseen vuosipuoliskoon nähden 15 prosenttiin.

Loppuvuoteen 2017 verrattuna puhelinkäytössä olevien liittymien keskimääräinen kuukausittainen datan kulutus kasvoi reilun viidenneksen 11 gigatavuun ja vain tiedonsiirtokäytössä olevien mobiililaajakaistaliittymien kymmenyksen 38 gigatavuun.

Suomalaista kohden käytettiin tammi-kesäkuussa mobiilidataa keskimäärin 28 gigatavua kuukaudessa. Suomessa on noin 9,5 miljoonaa mobiililiittymää, joista 23 prosentilla oli vain data käytössä, 67 prosentilla puhelin- ja tiedonsiirto ja kymmenellä prosentilla vain puheyhteydet.

Kuva: Karttakuvan peittoalueet on muodostettu operaattorien toimittamista tiedoista, jotka perustuvat uusiin Viestintävirastossa määriteltyihin kentänvoimakkuusrajoihin. Peitot edustavat saatavilla olevaa enimmäisnopeutta ideaaliolosuhteissa eivätkä huomioi esimerkiksi verkon ruuhkautumisesta johtuvia vaihteluja.

Kuvituskuva: IBM

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!