Telia tuo NB-IoT-yhteydet sähkömittareihin

Energiamittareita valmistava Landis+Gyr ottaa käyttöön Telian matkapuhelinverkkoon pohjautuvan NB-IoT-tekniikan. Sopimus kattaa Telian mobiiliverkon hyödyntämisen tiedonsiirrossa Pohjoismaiden ja Baltian alueella.

Telian kanssa solmittu puitesopimus kattaa NB-IoT lisäksi LTE-M-tekniikan sekä muut 2G/3G/4G/5G-teknologiat. Ne mahdollistavat kaikki tiedonsiirron älykkäistä energiamittareista etäluentajärjestelmään ja verkkoyhtiön järjestelmiin.

Landis+Gyr tuo ensimmäiset NB-IoT-kommunikaatioon perustuvat mittalaitteet markkinoille ensi vuoden alussa, kattavien integraatio- ja kenttätestausten jälkeen.

NB-IoT-mittarit tuovat Landis+Gyrin mukaan  verkkoyhtiöiden käyttöön P2P-mobiiliteknologioiden edut, mutta tiedonsiirtokustannukset ovat aiempia keinoja alhaisemmat ja sillä on kattavampi peitto verrattuna. Se mahdollistaa älykkäiden mittareiden luennan sujuvasti esimerkiksi syvistä kellarikerroksista.

Telian NB-IoT-verkko kattaa Suomessa 56 prosenttia maa-alasta ja 95 prosenttia väestöstä. Ruotsissa verkko kattaa lähes koko maan.

TAUSTAA: NB-IoT on yksi monista LPWAN-tekniikoista (Low Power Wide Area Network). NB-IoT perustuu olemassa olevaan 4G/LTE-verkkoon. Muita kilpailevia tekniikoita ovat LTE-M sekä LoRa- ja Sigfox-tekniikat. LoRa-verkkoa operoi Suomessa Digita ja Sigfoxia Connected Finland.