Parempaa mobiilitaajuuksien hallintaa – uusi työkalu päätöksiin

Tulevaisuudessa radioaaltojen yhteiskäyttömenetelmien tekninen kehitys mahdollistaa eri järjestelmien toiminnan samoilla taajuuksilla. Samaan aikaan mobiilitaajuuksien hallintamallit eivät ole kuitenkaan edenneet osapuolten ristiriitaisten näkemysten vuoksi. Perjantaina Oulun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa esitellään uusi työkalu taajuuspäätösten tekemiseen.

Poikkitieteellisessä tekniikan tohtori Marja Matinmikko-Bluen väitöstyössä yhdistetään tuotantotalouden tutkimusmenetelmät tietoliikennetekniikan tutkimusaiheeseen uusien taajuuksien yhteiskäyttömenetelmien kehittämiseksi matkaviestinjärjestelmille. Väitöskirja tarkastetaan Oulun yliopistossa perjantaina 12.10.2018.

Matinmikko-Bluen väitöstyössä on kehitetty kolmivaiheinen sidosryhmäanalyysi kuvaa havainnollistaen tarvittavat toimenpiteet sidosryhmien tunnistamiselle, näiden välisten yhteyksien selvittämiselle sekä johtamistoimenpiteiden kehittämiselle.

Väitöskirjassa sidosryhmäanalyysiä on sovellettu kahteen matkaviestinnän tapaustutkimukseen sisältäen televisiotaajuuksien tulevaisuuden käytön sekä taajuuksien lisensioidun yhteiskäytön (licensed shared access, LSA). Väitöskirjatyö esittelee myös maailman ensimmäinen 4G-matkaviestinjärjestelmän ja langattomien kameroiden välillä tehdyn taajuuksien yhteiskäyttökokeilun, joka huomioi eri sidosryhmien ristiriitaiset vaatimukset.

Aivan uudesta asiasta ei ole kyse, sillä sidosryhmäanalyysiä on käytetty pitkään eri maiden taajuushallinnoissa taajuuspäätöksiä tehtäessä. Aiemmin siitä ei ole ollut aiempaa tieteellistä tutkimusta. Lisäksi Matrinmikko-Bluen työssä on kehitetty ensimmäinen strategisen johtamisen sidosryhmäanalyysin sovellus langattomaan tietoliikenteeseen ja erityisesti taajuuksien hallintaan.

Lisää:  Tekniikan tohtori Marja Matinmikko-Bluen väitöskirja ”Stakeholder analysis for the development of sharing-based spectrum governance models for mobile communications”  (LINKKI, pdf) sekä hänen aiemmat professori Matti Latva-ahon kanssa kirjoittamat mobiilitaajuuksien hallintaan ja mikro-operaattoreihin liittyvät artikkelit Uusiteknologia-lehdissä 1/2016  (LINKKI) ja 2/2017 (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!