5G-verkkoon tarvitaan mikro-operaattoreita – lue koko artikkeli

Viidennen sukupolven matkaviestinverkkojen uskotaan synnyttävän uudenlaista liiketoimintaa laitteiden internetistä paikallisiin mikro-operaattoreihin, kirjoittavat oululaiset 5G-verkkojen tutkijat Uusiteknologia-lehden ensimmäisessä numerossa. Piensoluverkkojen rakentamista pitäisi helpottaa
paikallisten taajuuslupien avulla.

Suomen matkaviestinmarkkinat ovat kolmen suuren Elisan, DNA:n ja Soneran hallinnassa. Suuret investoinnit infrastruktuuriin ja rajallinen taajuuslupien saatavuus ovat johtaneet äskettäin ilmestyneen Uusiteknologia-lehdessä (LINKK) tilanteeseen, jossa nykyisten operaattoreiden markkina-asema on vahvistunut eikä tilaa uusille toimijoille ole tullut.

Oulun CWC-yksikön vetäjä Matti Latva-Aho ja alaa tutkiva Marja Matinmikko arvioivat äskettäin ilmestyneessä Uusiteknologia-lehden artikkelissa, että Euroopan tasolla suurten operaattoreiden markkinavoiman kasvaneen entisestään fuusioiden myötä.

Kaikkien operaattoreiden liiketoimintamallit keskittyvät artikkelin kirjoittajien mukaan varsin samanlaisten palveluiden tarjoamiseen käyttäjille eikä palvelutarjonnassa ole suuriakaan eroja. Tässä tilanteessa uudenlaiset 5G-verkkojen mikro-operaattorit vauhdittaisivat oululaistutkijoiden mukaan kehitystä kohti paikallisempia viestintätarpeita.

Varsinkin sisätilapeitto tulisi olla kattavampi. Erillisiä taajuuslupia sisäpeiton parantamiseen ei kuitenkaan vielä ole tarjolla. Lisensioimattomien taajuuksien laajamittainen käyttö johtaisi oululaistutkijoiden mukaan taajuuksien ruuhkautumiseen ja alhaiseen palvelunlaatuun.

Tulevaisuudessa uusien mahdollisuuksien täysimittainen hyödyntäminen vaatisikin piensoluverkkojen rakentamisen helpottamista uusien paikallisten taajuuslupien avulla. Siihen tuovat paineita tulevaisuudessa käyttöönotettavat 5G-verkot ja esineiden internetin yleistyminen.

LISÄÄ: Koko artikkeli julkaistu Uusiteknologia-lehdessä 1/2016 toukokuu, sivut 20-24 (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016