Lidilin myymälöihin sähköautojen pikalataus

ABB on toimittanut pikalatausasemat seitsemän kaupungin Lidl-myymälöihin Suomessa sekä yhtiön pääkonttorille Espooseen. Loppuvuoden aikana määrä kasvaa vielä yhdellä Lidil-myymällä. Myös S-ketju ja Kesko ovat lähteneet mukaan sähköautojen latauspisteisiin.

ABB:n toimitukset Suomessa ovat jatkoa pikalatausasemien toimituksille Lidlin Euroopan-myymälöihin. Yhtiö on toimittanut kaikkiaan yli 100 Terra-pikalatausasemaa Lidlin myymälöihin muun muassa Ruotsiin, Saksaan, Hollantiin, Belgiaan, Englantiin, Slovakiaan, Puolaan, Ranskaan, Sveitsiin, Espanjaan ja Unkariin.

ABB:n pikalatausasemilla sähköauton akku latautuu noin 15-30 minuutissa. Asemalla on mahdollista ladata kahta sähköautoa samanaikaisesti, ja ne soveltuvat sekä ladattaville hybrideille että täyssähköautoille ja kaikkiin latausstandardeihin (CCS, AC Type 2 ja CHAdeMO).

Kuluvan vuoden aikana Suomen sähköautokanta on kasvanut erityisesti ladattavilla hybridimalleilla. Kesäkuun 2018 lopussa rekisterissä oli kaikkiaan 11 384 hybridi- tai täyssähköautoa. Hallitus tavoittelee energia- ja ilmastostrategian mukaisesti 250 000 sähköautoa Suomen teille vuoteen 2030 mennessä.

Lidillä sähköautojen latausasemat sijaitsevat Kouvolassa, Hämeenlinnassa, Helsingissä, Kuopiossa, Lempäälässä, Mikkelissä ja Jyväskylässä.

Sähköautojen lisäksi kaikki muutkin elintarvikekauppaketjut ovat mukana aurinkosähkön hyödyntämisessä. Esimerkiksi K-ryhmä ilmoitti äsken avaavan kymmenen  ensimmäistä sähköautojen latausasemaa ja jatkavansa uusien avaamista vuoden 2019 aikana. Ruokakauppojen katoille asennettaan myös kasvavasti uusia aurinkopaneelijärjestelmiä.