Tyttöjä innostetaan teknologian pariin

Helsingin yliopiston ja suomalaisyritysten tukeva Innokas-verkosto käynnistää teknologiapainotteisia kerhoja erityisesti tytöille. Innokas-verkosto järjesti jo viime toukokuussa koululaisille robotiikkaturnauksen Tampereella. Mukaan haetaan nykyisten yritysten lisäksi uusia kummiyrityksiä.

Suomalainen teknologia-ala on yhä miesvaltainen ja tulevaisuuden ammatinvalintaan vaikuttavat jo peruskouluiässä saadut kokemukset. Huoli tulevaisuuden osaajista on houkutellut Innokkaan kerhohankkeeseen mukaan monia isojakin yrityksiä.

’’Aiemmin Innokas-verkoston toimintaa ovat järjestäneet pääasiassa koulut, mutta nyt olemme ottamassa uuden askeleen ja käynnistämme kerhotoimintaa yhdessä yritysten kanssa, sanoo Innokas-verkoston’’ johtaja Tiina Korhonen.

Verkoston toimintaa koordinoi Helsingin yliopiston kasvatustieteellinen tiedekunta yhteistyössä kymmenen alueellisen koordinaattorin kanssa. Verkoston toiminta on valtakunnallista ja tähtää tasapuolisten mahdollisuuksien tarjoamiseen kaikille lapsille asuinpaikkakunnasta riippumatta.

Innokas-kerhojen toimintaa ovat alusta alkaen tukeneet finanssialan yritykset OP Yrityspankki ja Enfuce Financial Services. Ne näkevät, että yrityksillä on velvollisuus olla mukana huolehtimassa siitä, että tulevaisuuden osaajia koulutetaan jo nyt ja että niin tyttöjä kuin poikiakin houkutellaan kiinnostumaan teknologisista aloista.

Innokas-kerhojen pilotti käynnistyy Oulussa 10. lokakuuta 2018. Keväällä kerhot laajenevat yli kymmenelle paikkakunnalle ympäri Suomen. Yrityksiltä on jo herännyt kiinnostusta lähteä mukaan toimintaan Lappeenrannassa, Oulussa, Rovaniemellä ja pääkaupunkiseudulla.

Syyslomille robottikoodikoulu ja opetussarjoja kouluille

Myös muut toimijat ovat aktivoituneet koululaisten aktivoimisesta teknologian pariin. Esimerkiksi lentoasemayhtiö Finavia, Reaktor ja Lego tarjoavat lapsille Helsinki-Vantaan lentoasemalla syyslomien alkaessa pop-up-tyyppisen ilmaisen robottikoodikoulun  12-14.10.

Lentoasema haluaa tarjota syyslomalle matkustaville perheille mahdollisuuden viihdyttää lentoa odottavia lapsiaan opettavaisella tavalla. Koodausta opetetaan Reaktorin ja LEGOn yhteisellä koodikoulukonseptilla, jossa lapsi opastaa kahta Lego-robottia, Vernietä ja Roveria, suorittamaan joukon tehtäviä asiantuntijoiden opastuksella.

Syysloman robottikoodikoulu on avoinna kaikille halukkaille 7-12-vuotiaille lentomatkustajille 12.–14.10. kello 14–16 lentoaseman Schengen -alueen Kainuu loungessa portin 31 läheisyydessä.  Jokainen robottikoodikouluun osallistunut lapsi saa muistoksi passin ja pienen muiston.

Myös muut toimijat ovat olleet aktiivisia lasten ja hieman vanhempienkin koululaisten aktivoimisessa. Esimerkiksi monet sähköalan urakoitsijayhdistykset ovat lahjoittanut eri puolille maata kouluille Voimala-nimistä STEK:n ideoimaan sähkötekniikan opetussarjaa.  Se auttaa hahmottamaan, millaisia määriä sähköä erilaisiin toimintoihin – kännykän lataamiseen tai led-lampun palamiseen – tarvitaan ja kuinka paljon energiaa – lihasvoimaa tai auringonvaloa – niiden tuottamiseksi on tarpeen.

Aloituskuva: Innokas-verkosto järjesti koululaisille robotiikkaturnauksen Tampereella toukokuussa 2018. Kuva: Ilmari Hannula.

Päivitetty 11.10.2018