Suomalaisyhtiö demosi virtuaalilasejaan – tarkkaa kuvaa

Suomalainen Varjo esitteli tulossa olevia virtuaalilasejaan lokakuun alussa Helsingissä järjestetyssä TechArch Day -tapahtumassa. Kävijöillä oli mahdollisuus myös kokeilla laitteistoa käytännössä. Esillä oli VR-lasien uusin prototyyppiversio.

Varjo Technologiesin Bionic Display lupaa tuoda virtuaalitodellisuuden näkemisen niin selkeänä kuin todellisessa maailmassa. Prototyyppi oli  toteutettu 3D-tulostettuun koteloon ja oli liitetty kolmella johdolla PC-tietokoneeseen. Virtuaalilasien paikannuksessa hyödynnettiin HTC Vive-virtuaalilaseissa käytettyä paikannustekniikkaa.

Varjon VR-laseja on olemassa vain rajallinen sadan lasin testiversiosarja, joita on käytössä yhteistyökumppaneilla kuten Audilla, BMW:llä ja Volkswagenilla. Lisäksi laseja kokeillaan muun muassa lentäjien koulutuksessa.

Varjon tuevien XR-lasien tekniikka perustuu kahden eri näytön yhdistämiseen. Laseissa on normaalien VR-lasien tarkkuusluokan näyttö, joka kattaa koko näköalueen sekä pienikokoisempi hyvin tarkka OLED-näyttö, silmän tarkkaa näköaluetta varten.

Kun katsot ympärillesi todellista maailmaa, silmäsi keskittyvät pieneen osaan suuresta kuvasta. Varjon käyttämä tekniikka tarjoaa näin ihmissilmää tarkemman resoluution juuri sille alueelle, mihin silmäsi kohdistuu.

Kokeilussa XR-lasit toimivat hyvin ja tarjosivat selvästi muita VR-laseja paremman kuvan tarkkuuden. Kun silmät ovat normaalissa keskiasennossa, erillisiä pisteitä ei pysty näkemään, vaikka miten yrittäisi ja näyttö päivittyi jouhevasti.

Prototyypissä oli edelleen havaittavissa päähän laitettaessa, että kahden näytön kuvat eivät sulautuneet vielä täysin saumattomasti yhteen. Hetken käytön jälkeen asiaan ei tosin kiinnittänyt huomiota ja lisäksi esittelijänä toimineen Markus Heinosen mukaan asiaa on parannettu kaupallisessa versiossa.

Varjo suunnittelee julkaisevansa VR-ammattisovelluksiin suunnatun Varjo One -tuotteensa tämän vuoden lopulla ja tuotteita pitäisi olla kaupallisesti saatavilla vuoden 2019 alussa. Tarkkaa hintaa ei vielä kerrottu, mutta sen on arvioitu asettuvan 5000-10000 euroa hintaluokkaan.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/