Kolme kirjaa johtamisesta – kaksi näkemystä Nokiasta

Nokiasta on kirjoitettu vuosien varrella ainakin toistakymmentä kirjaa. Uusin on Nokian nykyisen hallituksen puheenjohtaja Siilasmaan uutuuskirja, jossa ruoditaan varsin poikkeuksellisesti Nokian menneitä vuosia. Samoja aineksia on Anna Soraisen Sori- ja jo vuonna 2010 julkaistussa Juhani Riskin Uusi Nokia -kirjassa.

Eilen ilmestyi Tammen kustantamana Nokian hallituksen puheenjohtajan ja F-Securen perustajan Risto Siilasmaan Paranoidi optimisti – Näin johdin Nokiaa murroksessa -kirja.

Laajalti mediassa käsitellyn Jorma Ollila -suhteen lisäksi Siilasmaa peilaa Nokian kehitystä alkaen vuodesta 2008, jolloin hän liittyi yhtiön hallitukseen, ja avaa näkemyksiään johtamisesta ja teknologiabisneksestä.

Kirjassa Siilasmaa kertoo, miten Nokia kävi lähellä tuhoa, mutta onnistui nousemaan takaisin huipulle. Tarina opettaa selviytymään kriisien ja murroksen kourissa, etsimään uusia vaihtoehtoja ja pysymään valppaana jatkuvan muutoksen keskellä.  Lisää (LINKKI)

Johtajuus edellä

Alman Talent Median julkaisema Anna Soraisen haastattelukirja Sori käsittelee hieman samoja asioita johtajuudesta. Kirjassa onkin mukana myös Nokian Risto Siilasmaa.

Soraisen kirjan johtajatarinoista avaa erilaisen näkökulman: Niistä Nokian Risto Siilasmaa on luotsannut kriisi- ja muutosyhtiötä valtavan kansainvälisen paineen alla ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on saanut kokea miltä tuntuu siirtynyt yksityiseltä sektorilta politiikkaan sankan kritiikin saattelemana. Lisää (LINKKI)

Uuden Nokian herätyskirja – vuodelta 2010

Nokian muotoilussa 2000-luvulla mukana olleen Juhani Riskun vuonna 2010 julkaisema kirja ’’Uusi Nokia – käsikirjoitus’’ on edelleen varsin ajankohtainen teos. Kirjassa arvioitiin jo kahdeksan vuotta sitten kovin sanankääntein Nokiaa, visioiden, innovaation, konseptoinnin, designin, brändin ja johtajuuden puutteesta.

Kirjasta on otettu jo useita painoksia, mutta nykyisin sitä löytänee enää divareista. Kritiikkiblogin sivulla on tosin kirjasta 2013 päivitetty 3.1 versio pdf:nä (LINKKI). Lisää kirjasta (LINKKI)

Lisää: Muitakin vuosien varrella julkaistuja Nokia-kirjoja (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!