Suomalaisyritys konseptiauton digiohjaamoon

Suomalaisen Qt-yhtiön kehitysympäristö on pohjana Peugeotin e-Legend-konseptiauton digiohjaamossa.  Näyttöjen lisääntyessä autonvalmistajilla on täysi työ säilyttää yhtenäinen käyttökokemus eri malleissa. QT:n osaamisella ryyditetty Peugeotin konseptiauto on esillä Pariisin kansainvälisessä autonäyttelyssä.

Nykyautojen sisätilojen näytöt ja kuljettajan käyttöliittymät – mukaan lukien digitaaliset kojelaudat, heijastusnäytöt, informaatiojärjestelmät ja takapenkin viihdejärjestelmät – ovat keskeisessä osassa ajokokemuksen muuttuessa yhä digitaalisemmaksi.

OEM-valmistajien on pystyttävä tarjoamaan käyttöystävällistä grafiikkaa ja luotettavaa suorituskykyä. Samalla järjestelmien on myös täytettävä toiminnallisen turvallisuuden vaatimukset silloinkin, kun kehitystoimet etenevät erittäin nopeasti suunnittelusta tuotantoon.

”Tulevaisuuden autot sopeutuvat digiaikaan ja myös ajokokemuksen on seurattava kehitystä’’, sanoo The Qt Companyn autotoimialasta vastaava johtaja Tero Marjamäki.  

Peugeotin Pariisissa esillä olevassa konseptiautossa on valmius myös autonomiseen ajoon. Siinä on myös perinteinen ohjauspyörä, joka vetäytyy tosin kojelaudan sisään autonomisen ajon aikana.

Autossa on 16 eri kokoista näyttöä, joista suurin on 49 tuumaa. Ohjaamon toteutuksessa Peugeot käytti suomalaistaustaisen Qt-kehitysympäristöä. Qt-alustan avulla on luotu digitaalisen ohjaamon, joiden ominaisuudet kattavat kaiken aina kojelaudan säätimistä ja mittareista keskikonsolin kosketusnäytöllisiin käyttöliittymiin. Qt Quick- ja Qt 3D -työkalujen avulla on kehitetty intuitiivisia, seuraavan sukupolven kosketusnäyttöjä, joissa on 3D-grafiikkaa.

Kuva: Peugeot

TAUSTAA: Monet tuntevat Qt:n Nokia-aikojen kännyköiden kehitystyökaluna, jonka alkuperäinen kehittäjä oli norjalainen Trolltech. Nokia osti yrityksen vuonna 2008, mutta myi sen myöhemmin ohjelmistoyhtiö Digialle. Nykyisin yritys on Helsingin pörssissä noterattu yhtiö, jonka pääkonttori on Espoossa.  Yhtiön viime vuoden liikevaihto oli noin 36,3 miljoonaa euroa ja palveluksessa on 12 eri maassa noin 300 henkilöä. Tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa on Suomen Jyväskylän ja Oulun lisäksi Oslossa ja Berliinissä.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/