Applen iPhonet joutuivat louhintaohjelmien kohteeksi

Tietoturvayhtiö Check Pointin keräämien tietojen mukaan kryptovaluutan salalouhintayritykset Applen  iPhone-puhelimilla lähes nelinkertaistuivat syyskuun lopulla. Samalla havaittiin merkittävä nousu myös Coinhive-hyökkäyksissä, jotka kohdistuivat Safari-verkkoselainta käyttäviin PC-koneisiin

Check Pointin syyskuun haittaohjelmatilasto paljastaa lähes 400 prosentin kasvun Applen IPhone-puhelimiin kohdistuvissa kryptolouhijahyökkäyksissä. Niissä käytetty Coinhive-haittaohjelma on pitänyt globaalin haittaohjelmatilaston ykköspaikkaa viime joulukuusta saakka. Coinhiven esiintyvyys yritysverkoissa oli syyskuussa globaalisti 19 prosenttia ja Suomessa 23 prosenttia.

Check Pointin tutkijat havaitsivat merkittävän nousun myös Coinhive-hyökkäyksissä, jotka kohdistuivat Safari-verkkoselainta käyttäviin PC-koneisiin. Safari on Apple-laitteissa yleisimmin käytetty selain.

Coinhiven kilpailija, Cryptoloot-louhintaohjelma, nousi samaan aikaan haittaohjelmatilaston kolmannelle sijalle. Cryptolootin kilpailuetu ovat Coinhivea pienemmät ”lisenssimaksut” eli osuudet, joita haittaohjelmien kehittäjät perivät louhituista kryptovaluuttamääristä.

”Hyökkäystavassa ei ole mitään uutta, mutta on kiinnostavaa, että se kohdistuu nyt nimenomaan Apple-laitteisiin”, korostaa Check Pointin tietoturvatutkijoiden tiimin vetäjä Maya Horowitz.

Kuva: Apple