Tietoturvariskit puhuttavat energiamessuilla

Energia-alalla tietoturvan merkitys kasvaa jatkuvasti, koska energiayritysten tiedot kiinnostavat kyberrikollisia. Alue on esillä huomenna tiistaina 23.10 Tampereella käynnistyvillä Energia-messuilla. Mukana on myös tamperelainen M-Files, joka tarjoaa ratkaisuksi omaa tiedonhallinnan ohjelmistoaan.

Suomen suurin energia-alan tapahtuma, Energiamessut, kerää tiistaista 23.10 lähtien energia-alasta kiinnostuneet Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen.  Tänä vuonna messuilla puhuttaa myös energia-alueen tietoturvasta, koska alueen yrityksissä kyberturvallisuuden merkitys korostuu.

Energia-alalla liikkuu rahan lisäksi runsaasti arvokasta tietoa. Jotta tieto ei päädy vääriin käsiin, tulee tietojen tallennustapoihin ja suojaukseen kiinnittää erityisen paljon huomiota. Yrityksissä käsitellään päivittäin paljon tärkeitä tietoja ja dokumentteja, jotka on löydettävä tarpeen vaatiessa nopeasti, mutta säilytettävä silti tietoturvallisesti.

Toimitusjohtaja Miika Mäkitalo, M-Files

’’Esimerkiksi sähkökatkon tullen energiayrityksen on löydettävä tärkeät tiedot välittömästi, jotta tilanne saadaan ratkaistua ripeästi. Olemmekin huomanneet, että monet energia-alan yritykset panostavat tehokkaaseen ja turvalliseen tiedonhallintaan erityisen paljon’’, kertoo tamperelaisen ohjelmistoyhtiö M-Filesin toimitusjohtaja Miika Mäkitalo.

Yrityksen ohjelmistoja käyttävät kantaverkkoyhtiö Fingridin lisäksi Suomessa muun muassa Fortum, Turku Energia, Oulun Energia, Herrfors sekä Caruna. Yrityksen tuotteita on myös käytössä ulkomaisissa energiayhtiöissä.

Tapahtumassa kisataan myös älykkäästä energiasta. Pitchauskisan ovat järjestäneet Business Finland, World Energy Council Finland ja Suomen messusäätiön. Messuilla esiintyvät 25.10 viisi loppukisaan päässyttä yritystä, joista messuyleisö päättää voittajan äänestämällä. Pääpalkintona on 10 000 euroa.

Kilpailussa halutaan nostaa esiin startup-yrityksiä, joilla on kasvupotentiaalia ja uutta tarjottavaa energia-alalle. Kilpailuun osallistuvan startupin ehdotus voi liittyä esimerkiksi energiatehokkuuteen, älykkääseen kotien energianhallintaan, kuluttajan roolin muutokseen, kysyntäjoustoon, sähköisen liikenteen ratkaisuihin, hajautettuun uusiutuvan energian tuotantoon, älykkäisiin lämmitys- ja jäähdytysratkaisuihin, energian varastointiin tai älykkäisiin sähköverkkoihin.

Energiamessut järjestetään Tampereella 23.- 25.10. Mukana on yli 360 pääosin näytteilleasettajaa. Esillä on energiantuotantoa ja voimalaitosten järjestelmiä, laitteita ja palveluja, mutta myös uusiutuvan, lähienergian ja kiertotalouden ratkaisuja sekä älytekniikkaa. Seminaaritarjonnassa torstaina on aiheena uusimmat innovaatiot ja uudet energiateknologiat. Keynote -puheenvuoron pitää tunettu tulevaisuudentutkija Risto Linturi otsikolla ”2020-luvun radikaalit teknologiat: energian tuotannon ja kulutuksen murros”.

Kuvituskuva: Energia 2016, Espomark Oy