Suomi saa sähköautojen akkumateriaalitehtaan

Saksalainen kemianyritys Basf on päättänyt sijoittaa uusia akkumateriaaleja valmistavan, tehtaansa Harjavaltaan. Investointi on osa yrityksen viime vuonna julkistamaa 400 miljoonan euron monivaiheista investointiohjelmaa, ja jatkeena Harjavallassa jo käynnistetylle akkumateriaalien koetuotannolle.

Euroopan markkinoita palveleva tehdas rakennetaan omalle tontilleen Norilsk Nickelin (Nornickel) omistaman nikkeli- ja kobolttijalostamon läheisyyteen.

”Uuden tehtaan sijainti Harjavallassa lähellä Nornickelin metallijalostamoa takaa paikallisen nikkelin ja koboltin luotettavat toimitukset”, sanoo Basfin vastaava johtaja Jeffrey Lou.

Kuva: Basf Catalysts

Basf ja Nornickel ovat solmineet myös pitkäaikaisen sopimuksen nikkeli- ja kobolttiraaka-aineiden markkinaehtoisista toimituksista. Sopimus takaa paikallisten raaka-aineiden varmat toimitukset Euroopan akkuvalmistajille.

”Paikallinen tuotanto lähellä asiakkaita tukee nopeasti kasvavia sähköautomarkkinoita entistä paremmin”, sanoo BASF:n Catalysts-divisioonan johtaja Kenneth Lane.

”Yhteistyömme Nornickelin kanssa tuo yhteen alan johtavat raaka-ainetoimittajat ja akkumateriaaliteknologian ja -tuotannon osaajat”, Lane jatkaa. Uuden tehtaan on määrä käynnistyä vuoden 2020 loppupuolella, ja sen tuotantokapasiteetti riittää akkumateriaalien toimittamiseen noin 300 000 täyssähköautoon.

”Runsasnikkeliset katodimateriaalimme ovat ratkaisevassa asemassa, jotta akkujen energiatiheyttä voidaan parantaa ja sähköautojen toimintasädettä pidentää”, arvioi julkistustiedotteessa Basfin Catalysts-divisioonan johtaja Kenneth Lane.

Investoimalla uuteen tehtaaseen Basf haluaa tukea EU:n komission pyrkimyksiä luoda eurooppalainen akkutuotannon arvoketju. Basf arvioi myös muita uusien akkumateriaalitehtaiden sijoituspaikkoja.

Harjavallan uusi tehdas tulee hyödyntämään paikallisesti tuotettua uusiutuvaa energiaa, mukaan lukien vesi- ja tuulivoima sekä biomassa.

Kuvituskuva: Basf Catalysts

Lisää: Aiempi Basfin tehdasta käsitelevä uutinen 15.6.2018  (LINKKI)

 

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/