Dimecc-seminaari: Älykäs roottoripurje toi palkinnon

Uudentyyppisen roottoripurjeen kaupallistaminen toi Norepowerille ja Napa Oy:lle tutkimusyhteisö Dimeccin palkinnon. Roottoripurjeet edistävät merkittävästi puhtaampaa merenkulkua. Napa pystyi todentamaan purjeella varustetuille laivoille jopa 10 prosentin polttoainesäästöt.

Norsepowerin roottoripurjeet on asennettu jo Maersk Tankersin LR2 -tuotetankkeriin.  Myös Viking Gracelle on asennettu roottoripurje ja se on nyt maailman ensimmäinen matkustaja-alus, joka säästää polttoainetta modernin mekaanisen purjeen avulla.

Norsepowerin toimitusjohtaja Tuomas Riski vastaanotti Dimecc Prizen yhdessä Napa Shipping Solutions –yksikön johtajan Risto-Juhani Karirannan kanssa. Vuosittain jaettavan palkinnon luovutti tänään Helsingissä järjestetyssä vuosiseminaarissa Dimeccin toimitusjohtaja Harri Kulmala.

”Norsepowerin roottoripurje on saanut ansaitusti myös lukuisia muita palkintoja. Tämä palkinto on myönnetty nimenomaan yhteistyölle, joka avasi uusia kasvupolkuja ja globaaleja arvoketjuja startupille. Tämä on tärkeää myös yleisen keskustelun kannalta, kun mietitään isojen yritysten TKI-toimintojen rahoittamista”, paalutti Dimeccin toimitusjohtaja Harru Kulmala palkinnon kauaskantoisempaa kansallista merkitystä.

Norsepowein roottoripurjeen mittauksissa käytetyn Napa Oy:n verifiointimenetelmä on hiottu Dimeccin Rebus-ohjelmassa, jossa olivat mukana Napan ja Norsepowerin lisäksi Åbo Akademi, Bore, Transfennica ja Nanol Technologies.

Neuvolle ja Hedenborgille Dimecc Fellow -arvonimi

Juhlaseminaarissa jaettiin myös Dimecc Fellow -arvonimi  professori Yrjö Neuvolle ja Fastemsin toimitusjohtaja Tomas Hedenborgille.

Aiemmin Dimecc Fellow-arvonimen ovat saaneet professori Pentti Karjalainen Oulun yliopistosta, Teknologiateollisuuden johtaja Ilkka Niemelä, Cargotecin teknologiajohtaja Matti Sommarberg, SSAN:n tutkimusjohtaja  Arto Ranta-Eskola, VTT:n tutkija Ismo Vessonen, F-Securen tutkimusjohtaja Janne Järvinen ja Bittiumin johtoon kuuluva Markku Korkiakoski sekä Roll-Roycen EVP Sauli Eloranta.

Kuva: Roottoripurjeen kehittänyt Norsepowerin toimitusjohtaja Tuomas Riski (vas.) ja Napan Shipping Solutions –yksikön johtaja Risto-Juhani Kariranta vastaanottivat Dimeccin Prizen 2018 -palkinnon Dimeccin  toimitusjohtaja Harri Kulmalalta. Kuvaaja Ingmar Baarman/Dimecc.

Päivitetty 25.10.2018

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018