Dimecc-seminaari: ÄlySuomi syntyy mittavilla investoinneilla

Runsaat 200 suomalaisen teollisuuden päättäjää kokoontui tänään juhlistamaan tutkimusyhteisö Dimeccin kymmenvuotisjuhlaa  Helsingin Koskenrannassa – vastapäätä Tekniikan museota. CEO-paneelissa puitiin innovointikehitystä useilta kanteilta. Huolissaan oltiin erityisesti julkisten panostusten kuihtumisesta.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola piti Dimeccin 10-vuotisjuhlien puheessaan erityisen hälyttävänä julkisten innovaatiopanostusten kuihtumista ja käytti Dimecciä esimerkkinä poikkeuksellisen onnistuneesta yritysvetoisesta innovoinnista.

Hallitus on tosin palauttamassa ensi vuoden budjetissa ainakin osan tutkimusrahoituksesta, mutta voi olla, että vahinko ehti jo tapahtua. Tarvittaisiin selvästi isompia toimia, jotta Suomi pääsi uuteen lentoon.

Tilaisuudessa jaettiin Dimeccin julkaisema Älysuomi-kirja, jonka kirjoittajissa on mukana myös Nokian Risto Siilasmaa.   Kirjan avulla pyritään  avaamaan niin päättäjille kuin kaikille muillekin kiinnostuneille, miksi panostus innovointiin on Suomen tulevan hyvinvoinnin kannalta ratkaisevan tärkeää.

Dimeccin CEO Forumissa tekoälyn ja muiden teknologioiden suomista mahdollisuuksista uudistumiseen keskustelivat (oikealta) Euroopan valmistavan teollisuuden kattojärjestön Orgalimen presidentti ja Fastemsin konsernijohtaja Tomas Hedenborg, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola, Futuricen hallituksen jäsen Tuomas Syrjänen, VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara, Silo.AI:n toimitusjohtaja Tero Ojanperä ja Digitalist Groupin toimitusjohtaja Ville Tolvanen. Kuva: Ingmar Baarman/Dimecc

Mittavia julkisia panostuksia innovointiin vaativat Risto Siilasman lisäksi Teollisuusliiton Riku Aalto.  Omassa puheessaan Euroopan valmistavan teollisuuden kattojärjestön Orgalimen presidentti Tomas Hedenborg siteerasi myös ÄlySuomi-kirjasta Risto Siilasmaata, joka selittää siinä, miksi innovointi on suora linkki menestykseen ja työpaikkoihin.

”Arvokkaimmat tuotteet ja palvelut nousevat haastavimmista teknologioista. Niistä saadaan suurin lisäarvo sekä teollisuudellemme että yhteiskunnallemme. Haastavimmilla teknologioilla ja niihin perustuvilla liiketoimintamalleilla luodaan tuleva hyvinvointimme. Menestys luo lisää työtä’’, Siilasmaa kirjoittaa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto alleviivaa kirjassa sekä innovoinnin merkitystä että työnantajien ja työntekijöiden yhteistyön tärkeyttä. Aallon mukaan vain korkein tuottavuus ja parhaat tuotteet takaavat Suomen menestyksen, ja innovointia on viime vuodet laiminlyöty.

Myös Teknologiateollisuudentoimitusjohtaja  Jaakko Hirvolan mukaan tutkimusyhteisö Dimecc ja ÄlySuomi-kirjan visio istuvat täysin myös Teknologiateollisuuden linjauksiin.

”Olemme itse tuomassa julki uutta ohjelmaa, Älykkäitä tekoja Suomelle. Niitä todella tarvitaan, oli kyse sitten ilmastosta, innovointiin panostamisesta tai varsinkin osaamisesta ja oppimisesta, johon haluamme kiinnittää erityistä huomiota”, vakuuttaa Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.

Lisää: ÄlySuomi-kirjan digiversio (LINKKI,pdf)

Aloituskuva: Janina Granholm/Hopiasepät.