Eurooppalainen verkkokauppa kierrättää sähkö- ja elektroniikkajätteen

Hyviä kauppatapoja verkkokaupassa edistävä Ecommerce-verkkokauppaorganisaatio ja sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajavastuutahoja edustava WEEE ovat sopineet tuotteiden loppukierrätyksestä. Tuore yhteistyösopimus vahvistaa sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajavastuun toteutumista EU-maiden välisessä verkkokaupassa.

Sopimuksen perusteella Ecommerce Europe Trustmark -merkki todentaa verkkokauppayrityksen noudattavan toimissaan sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajavastuuta.

’’Sopimus on merkittävä askel kohti oikeudenmukaista kilpailuasetelmaa sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kaupankäynnissä. Verkkokaupan kasvu on kärjistänyt epäkohtaa, jossa paikalliset toimijat joutuvat usein kantamaan vastuun myös verkkokaupan kautta maahan tulevien laitteiden kierrätyksestä’’, WEEE Europen Suomen-yhteistyökumppanin Elkerin toimitusjohtaja Sakari Hietala sanoo.

Vuonna 2015 perustettu Ecommerce Europe Trustmark on yhtenäinen, hyviä kauppatapoja edistävä säännöstö, joka pyrkii edistämään sekä kuluttajan että kauppiaiden suojaa esimerkiksi maksutapahtumien turvallisuudessa ja tuotepalautuksissa.

Tuottajavastuunäkökulman avaaminen on uusi askel Ecommercen kauppatapojen säännöissä. Kuluttaja voi käytännössä tunnistaa kierrätysvelvoitteensa hoitavan verkkokaupan jatkossa Trustmark-merkistä.

’’Edustamme yli 75 000 tavaroita ja palveluita verkkokaupan kautta kuluttajille Euroopassa tarjoavaa yritystä ja todella uskomme, että tämä yhteistyö auttaa verkkokauppiaita noudattamaan käytännössä sähkö- ja elektroniikkalaiteromun ja niiden virtalähteiden kierrätysvelvoitteita tuotteiden elinkaaren loppupuolella’’, Ecommerce Europe -yhdistyksen pääsihteeri Marlene Ten Ham sanoo.

WEEE Europe on verkosto, joka tukee kumppaneitaan Euroopan unionin sähkö- ja elektroniikkalaiteromua koskevan WEEE-direktiivin mukaisten velvoitteiden noudattamisen varmistamisessa, myös verkkokaupassa. Suomessa WEEE Europen kumppanina toimii sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajayhteisöjen omistama palveluyhtiö Elker.

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018