Wifi-verkkoihin lisää vauhtia – Lue tästä Uusiteknologia-lehden artikkeli

Pian käyttöön tulevat uudet langattomat Wifi-lähiverkot pohjautuvat standardeihin IEEE 802.11ax ja WPA3. Niiden avulla langattomiin yhteyksiin luvataan lisää tiedonsiirtonopeuksia ja parempaa salausta, kerrotaan tuoreessa Uusiteknologia-lehden lokakuun numerossa. Voit lukea koko artikkelin ilmaiseksi digitaalisesta näköislehdestä.

Lue ilmaiseksi uusista Wifi-verkkojen tekniikoista ja IoT-versioista Uusiteknologia-lehden laajasta artikkelista. Lehti on luettavissa tästä ilmaiseksi (LINKKI).

Tärkein tulossa oleva uudistus langattomiin lähiverkkoihin on Wifi-tekniikan kuudes sukupolvi IEEE 802.11ax -standardin muodossa. Se tuo lähitulevaisuudessa joukon parannuksia ja lisäyksiä. Uudet ominaisuudet kasvattavat paitsi tiedonsiirtokapasiteettia, niin myös parantavat kapasiteetin jakautumisen ennakoitavuutta, erityisesti sellaisissa ympäristöissä, joissa on paljon yhtäaikaisia käyttäjiä.

Uuden IEEE 802.11ax -standardin pitäisi olla valmiina jo ensi vuoden alkupuolella, joten piiri- ja reititinvalmistajat valmistautuvat jo täyttä päätä uuteen aikaan.

Vaikka standardi ei ole vielä valmis, se ei ole estänyt muutamia piiri- ja laitevalmistajia esittelemästä oletetun IEEE 802.11ax -standardin mukaisia tuotteita. Ne ovat tosin mitä todennäköisimmin kalliita ja niissä voi olla standardin keskeneräisyydestä johtuvia lastentautejakin.

IEEE 802.11ax-reitittimien luvataan ratkaisevan kotien verkko-ongelmat tukemalla sekä 2.4 että viiden gigahertsin taajuusalueita. Huomattavaa on, että 802.11ax on ensimmäinen standardi yli kymmeneen vuoteen, joka parantaa 2.4 gigahertsin taajuusalueen suorituskykyä.

Uudessa IEEE 802.11AX standardissa käytössä oleva OFDMA-tekniikka mahdollistaa, että useampi päätelaite voi lähettää tietoa yhtäaikaisesti tukiaseman suuntaan Tekniikan lisäksi Wifi-verkkojen nimiin on tulossa muutoksia. Wi-Fi Alliance julkisti äskettäin Wifi-verkoille uudet markkinointinimet. Esimerkiksi tulossa oleva IEEE 802.11ax-tekniikkaa tullaan markkinoidaan WiFi 6:na.

Nopeuden lisäksi Wifin tulossa parempia salaustekniikoita. Nykyiset salaukset ovat osoittautuneet yksi toisensa jälkeen turvattomiksi. WPA2-suojaus korvataan entistä vahvemmalla WPA3-salauksella.

Kuva: Shutterstock

 

Lue lisää Beckhoffin sivulta (LINKKI). Mainos suuremmassa koossa (LINKKI)

 

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!