Älyikkunat eivät sälekaihtimia kaipaa

Suomalainen lasialan teknologiayritys Glaston on kehittänyt kalifornialaisen Heliotrope Technologiesin kanssa uudenlaiset sähköisesti ohjattavat ikkunapinnat. Uutta älylasitekniikkaa esiteltiin viikko sitten Düsseldorfin lasialan Glasstec2018-messuilla. Pilottilinja pitäisi olla valmiina ensi vuoden keväällä.

Sähkökromaattiset ikkunat. Kuva: Heliotrope Technologies.

Glaston ja kalifornialainen Heliotrope Technologies käynnistivät kolme vuotta sitten yhteistyön, jonka tavoitteena oli kehittää uudenlainen sarjatuotantoon soveltuva ja sähköisesti ohjattava lasitustekniikka. Perustana käytettiin yhdysvaltalaisyhtiön nanoteknologiaan pohjautuvaa NanoEC-teknikkkaa.

Maailmalla eristyslasiyksiköt (IGU)- ja ikkunavalmistajat ovat odottaneet jo pitkään kalifornialaisyhtiön NanoEC-teknologian kaupallistumista. Tarvittiin kuitenkin tuotantotekniikan osaamista ja siinä  suomalainen Glaston on ollut avainasemassa Kaliforniaan sijoitetun prototyyppilinjan suunnittelussa ja käyttöönotossa.

Kuva: Sähkökromaattisen älynäytön läpinäkyvyyttää voidaan säädellä viiden voltin jännitteen avulla.

”Kumppanuutemme Glastonin kanssa on ollut keskeisessä asemassa kehittäessämme NanoEC-pinnoitetusta lasista Smart Panel Unit -älylasikokonaisuutta, kertoo Heliotropen perustaja ja teknologiajohtaja Guillermo Garcia.

Tavoitteena on elektrokromaattisen älylasin kaupallistamisen laajassa mittakaavassa. Glaston ja Heliotrope valmistautuvat jo ensimmäisen pilottilinjan kaupalliseen lanseeraukseen kevään 2019 aikana.

”Teknologiaosaamisemme ansiosta pystymme vastaamaan vaativiin kehitystoiveisiin. Vahvuuksiimme lukeutuu myös laaja kontaktiverkosto, josta löytyvät projekteihin tarvittavat kumppanit ja asiantuntijat”, toteaa Glastonin toimitusjohtaja Arto Metsänen.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018