Lopulliset 5G-verkkotoimiluvat myönnettiin

Valtioneuvosto myönsi tänään lopullisesti 3,5 gigahertsin taajuusalueen verkkotoimiluvat Telialle, Elisalle ja DNA:lle. Huutokaupalla myytyjä taajuuksia voidaan hyödyntää 5G-verkkojen rakentamiseen vuoden 2019 alusta.

Toimiluvat myönnettiin Viestintäviraston äskettäin järjestämän taajuushuutokaupassa,  joka toi valtiolle tuloja yhteensä 77 605 000 euroa. Telia maksaa toimiluvasta 30 258 000 euroa, Elisa 26 347 000 euroa ja DNA 21 000 000 euroa.

Matkaviestinteknologia 5G:n uskotaan mahdollistavan muun muassa uusia liikenteen ja terveydenhoidon palveluita ja liiketoimintaa. Myös teollisuuden arvioidaan olevan yksi merkittävistä 5G:n käyttäjäryhmistä.

Toimilupien ehtona on, että esimerkiksi teollisuuslaitokset ja satamat saavat tarvitsemansa erityiset käyttötarpeet huomioivan räätälöidyn verkkopalvelun tai vaihtoehtoisesti voivat vuokrata toimiluvanhaltijalta taajuuden käyttöoikeuden kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin.

Suomi myöntää 5G-verkkojen rakentamisen mahdollistavat toimiluvat 3,5 gigahertsin taajuusalueelle yhtenä ensimmäisistä maista Euroopassa. Toimiluvat ovat voimassa 31.12.2033 asti.

Lisää: Aiemmat Uusiteknologia.fi:n 5G-aiheiset uutiset (LINKKI)

Kuva: Viestintävirasto

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018/