6G-verkkojen tutkimukseen haetaan vauhtia

Uuden kuuden sukupolven matkaviestimien kehitys on lähtenyt käyntiin Oulussa. Uuden 6G Flagship-ohjelman tieteelliset yhteistyökumppanit ovat Aalto-yliopisto ja VTT sekä strategisena kumppanina Nokia Bell Labs yhteisen Joint Center for Future Connectivity -tutkimuskeskuksen kautta.

Oulun yliopiston johtaman 6G Flagship-ohjelman osalta 6G-tutkimus on lähtenyt liikkeelle ekosysteemin kokoamisella. Ja lisää kaivataan, jotta tavoitteisiin päästään. Uutta 6G-phjelman ekosysteemiä esiteltiin Oulussa pari viikkoa sitten.

’’Ohjelma kasvaa viidellä kuudella strategisella kumppanilla ja 50-100 muulla yhteistyökumppanilla. Kaikki tärkeimmät kansainväliset toimijat kerätään mukaan’’, sanoo tutkimusjohtaja, akatemiaprofessori Matti Latva-aho.

6G-tutkimuksen päätavoitteena on Latva-ahon mukaan selvittää kuudennen sukupolven vaatimukset. Ennuste on saada 6G käyttöön 2030-luvulla, joten perustutkimus on hänen mukaansa aloitettava nyt.

Uuden sukupolven verkkotekniikan tutkimusjakso vie noin kymmenisen vuotta, joten Suomen Akatemian rahoitus 6G Flagshipille on kahdeksan vuoden mittainen. Esimerkiksi 5G-tutkimus alkoi Latva-ahon mukaan  vuoden 2010 aikana ja ensimmäiset ´5G-verkot tulevat käyttöön ensi vuoden aikana.

Oulussa 6G-tutkimuksen ja testiverkon perustana käytetään uusimpia 5G-tekniikoita. Uuteen 6G-ohjelman ekosysteemiin oululaiset keräävät yhteistyökumppaneiksi isoja kansainvälisiä toimijoita, joilla on usein myös omat testiverkostot ja -resurssit. Nämäkin hyötyvät siitä, kun näkevät, mitä pienemmät huippuyritykset tekevät omien teknologisten innovaatioidensa ympärillä.

Pienemmille yrityksille 6G-tutkimusekosysteemi taas tarjoaa oululaisten mukaan kustannustehokkaan keinon päästä mukaan alan kehitykseen.

Lisää:  6G-ekosysteemi-artikkeli, englanniksi (LINKKI) ja 6G Flagship-ohjelma (LINKKI)

Kuvat: Mikko Törmänen / CWC / Oulun Yliopisto

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!