Telia avaa 5G-verkon teollisuusalueelle

Telia avaa 5G-verkon Oulussa, Nuottasaaren teollisuusalueelle. Verkon myötä Oritkari-Nuottasaaren alueelle rakentuu Telian mukan yksi maailman ensimmäisistä teollisista 5G-ympäristöistä. Stora Enso, Nokia ja Telia ovat kokeilleet jo aiemmin 5G-tekniikan käyttämistä tiedonsiirtoon Oulun tehtaillaan.

Uuden 5G-verkon ansiosta alueen teollisuusyritykset ja logistiikkatoimijat pääsevät kehittämään uusia digitaalisia toimintamalleja ja innovaatioita uusimman teknologian avulla.

Uuden verkon myötä Oulun Oritkari-Nuottasaaren alueelle rakentuu yksi maailman ensimmäisistä teollisista 5G-ympäristöistä.

”Olemme arvioineet, että 5G:n ensimmäiset käyttökohteet löytyvät teollisuudesta, jossa automaatio, prosessien etähallinta ja monipuolinen reaaliaikaisen datan käyttö hyötyvät 5G:n viiveettömyydestä ja huippunopeudesta”, sanoo 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen Telialta.

Teollisten prosessien lisäksi 5G:n odotetaan tuovan merkittäviä mahdollisuuksia logistiikkaan reaaliaikaisen seurannan ja autonomisesti tai etäohjauksella liikkuvien ajoneuvojen myötä. Ja tokka kai Nokia on myös mukana projektissa.

”Oulu on yksi keskeisimmistä toimipaikoista Nokian 5G-teknologian ja mobiiliverkkotuotteiden tutkimuksessa ja kehittämisessä maailmanlaajuisesti”, sanoo Smart Radio tuotekehitysjohtaja Rauno Jokelainen Nokialta.

Telia avasi esikaupallisen 5G-verkon Helsingissä syyskuun alussa. Verkko toimii Viestintäviraston myöntämillä testitaajuuksilla. Varsinainen kaupallinen toiminta 5G-verkossa voidaan aloittaa vuoden 2019 alussa. Telia sai taajuushuutokaupassa 5G-taajuudet 3,5 GHz:n taajuusalueelle.

Lisää: Aiemmat uutiset Stora-Enso tehtaan (LINKKI) ja Nokian Oulun tukiasematehtaan 5G-kokeiluista (LINKKI).

Kuva: Stora-Enso / Telia / VR-AR-5G

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!