Tutkimus: Suomi tarjoaa hyvän innovaatioalustan – silti tehtävää

Suomi kuuluu kansainvälisen selvityksen mukaan maailman laatujohtajiin, mutta tietyillä osa-alueilla jäämme kauas kärjestä. Suomi menestyi silti erityisesti innovaatioiden, hyvien liiketoiminnan toteutusmahdollisuuksien, kilpailukyvyn sekä tasa-arvon ja suhteellisen matalien tuloerojen ansiosta.

Portugalilaisten yliopistojen yhteistyönä vuonna 2017 toteuttama The World State of Quality (WSQ) -tutkimus vertaili laajalla mittaristolla maiden organisaatioita, ammattilaisia, tutkimusta, koulutusta, terveyttä, kilpailukykyä, sosiaalista koheesiota, kestävyyttä, innovaatioita ja tyytyväisyyttä.

Suomi sijoittui WSQ-selvityksessä yhdeksänneksi -tutkimuksessa. Kärkinelikkoon sijoittuivat Sveitsi, Norja, Ruotsi ja Tanska. Suomen korkea sijoitus koostui tasaisesta menestyksestä eri mittareissa. Suomi sijoittui pääasiassa kymmenen tai kahdenkymmenenviiden parhaimman maan joukkoon, ja näiden ulkopuolisia sijoituksia oli vain kolmessa mittarissa.

Heikkoudet ja kehityskohteet löytyivät ympäristön ja työttömyyden saralta. Suomen heikoimmat sijoitukset mittareissa tulivat ympäristön hyvinvoinnin (sija 95) ja ekologisen jalanjäljen (sija 103) osalta. Lisäksi työttömyysasteen vertailussa Suomi oli vasta sijalla 68.

Tulostaulukossa maat jaettiin viiteen eri ryhmään, joista Suomi kuuluu ensimmäiseen, eli johtavien maiden ryhmään. Kärkiryhmään ylsi eurooppalaisten maiden lisäksi myös Australia.

“Suomen sijoittuminen johtavien maiden ryhmään on tietysti positiivinen uutinen. Suomalaisten organisaatioiden näkökulmasta herää kysymys, ovatko ne pystyneet täysin hyödyntämään maamme tarjoamia mahdollisuuksia kilpailukykynsä kehittämisessä. Viittaan tällä kansainväliseen ASQ-tutkimukseen, jossa Suomi on maailman häntäpäässä organisaatioiden laatuvertailussa”,  kommentoi tutkimusta Laatukeskuksen toimitusjohtaja Tani Järvinen.

Tutkimuksen toteuttivat Coimbran yliopisto, Minhon yliopisto sekä Portugalin National Observatory of Human Resources. Vuonna 2017 toteutettu tutkimus on jatkoa vuonna 2016 julkaistulle pelkästään Eurooppaan keskittyneelle European Quality Scoreboard (EQS) -tutkimukselle, jossa Suomi sijoittui ensimmäiseksi.

Lisää: The World State of Quality (WSQ) -tutkimus 2017, top-110-maat  ja koko raportti  (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!