Sähkö- ja elektroniikkatuotanto jatkaa kasvuaan

Suomalaisen sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotanto kasvoi tammi-syyskuussa kuusi prosenttia vuodentakaisesta, mikä on enemmän kuin Saksassa. Myös koneteollisuus kasvaa vahvasti, mutta silti Suomen koko teollisuustuotanto on jäämässä Etlan uusimman tammi-syyskuun-tilastojen mukaan hieman odotetusta.

Etlan uuden toimialakatsauksen mukaan Suomen teollisuustuotanto saattaa jäädä tänä vuonna hieman odotettua ripeää kasvua pienemmäksi. Teollisuuden tuotanto kasvoi tammi-syyskuussa 3,6 prosenttia vuodentakaisesta. Etla arvioi  vielä syyskuussa julkaistussa ennusteessaan, että koko teollisuuden tuotos kasvaa neljä prosenttia tänä vuonna ja 3,3 prosenttia vuonna 2019.

Samaan aikaan sähkö- ja elektroniikkatuotteiden valmistusmäärä kohosivat Romaniassa 14 prosenttia, Bulgariassa 12 prosenttia ja Portugalissa kymmenen prosenttia. Alan tuotanto kasvoi yhdeksän prosenttia Itävallassa ja Tsekin tasavallassa, ja kahdeksan  prosenttia Latviassa.

Puolassa kasvua kertyi  seitsemän prosenttia Puolassa, Tanskassa, Unkarissa ja Isossa-Britanniassa, Espanjassa tuotannon määrä kasvoi Suomen tavoin kuusi prosenttia, Virossa ja Alankomaissa viisi prosenttia ja Saksassa kolme prosenttia.

Suomessa sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotannosta esimerkiksi optisten tuotteiden vienti Yhdysvaltoihin ja Saksaan on kasvanut tuntuvasti tänä vuonna.  Silti ollaan vielä kaukana (-36%) kymmenen vuoden takaisistä luvuista.  Esimerkiksi Saksan tammi-syyskuun elektroniikkatuotanto on vuoteen 2008 verrattuna plussalla vajaat kahdeksan prosenttia ja EU-maidenkin keskimääräiset luvut ovat yhdeksän prosenttia korkeammalla tasolla.

Virossa sähkö- ja elektroniikkatuotteiden valmistus lähti hurjaan kasvuun vuonna 2010. Suomen ohella monet muutkin maat siirsivät tuotantoaan Viroon, mutta myös Romaniaan, Latvian, Liettuaan, Puolaan ja Bulgariaan. Ruotsissa tuotanto putosi Suomen  tapaan jyrkästi vuosien 2010 ja 2011 vaihteessa, jossa tuotantoa lopetettiin ja siirrettiin edullisemman hintatason maihin.

Kone- ja metallituoteteollisuuden tilauskanta on kasvanut Suomessa merkittävästi, mikä on lähinnä uusien laivatilausten ansiota. Suomessa koneiden ja laitteiden tuotanto oli tammi-syyskuussa jo liki kuusi prosenttia korkeampi kuin vuonna 2008 vastaavana ajanjaksona. Tulos on hyvä, sillä esimerkiksi Saksassa tuotantomäärä on edelleen vuoden 2008 lukemissa. Myös metallituotteiden valmistuksen kasvuvauhti on Suomessa tänä vuonna ollut korkeampi kuin EU-maissa keskimäärin. Toki tuotannon kokonaisarvossa ja volyymeissä on suuret erot.

Etlan uusin toimialakatsaus 2/2018 perustuu tutkimuslaitoksen Suhdanne-vuosikirjassa julkaistuihin toimialaennusteisiin ja sisältää yksityiskohtaista tietoa seuraavilta toimialoilta: teknologiateollisuus, metsäteollisuus, kemian- ja elintarviketeollisuus, tevanake-teollisuus, rakentaminen sekä yksityinen palvelusektori. Tässä uutisessa käsiteltiin vain osaa teknologiateollisuuden tuotantoa.

Lisää: Etlan suhdannekatsaus 1-9/2018 (LINKKI, pdf)

Kuva: ABB