Kohti 5G:täkin nopeampaa mobiilisiirtoa

Japanilaisoperaattori NTT Docomo on testannut Rohde & Schwarz kanssa 5G-verkkojakin nopeampaa tiedonsiirtoa 150 gigahertsin taajuusalueella. Tulevaisuudessa 100-300 gigahertsin taajuuksista odotetaan paljon 5G-verkon jälkeisten verkkojen kehittämiseen.

Kokeissa NTT Docomo ja Rohde & Schwarz mitasivat ja analysoivat radioaaltojen etenemisominaisuuksien ja suojavaikutusten vaikutuksia mmWave-alueella. Tämän tuloksena molemmat yhtiöt ottivat testeihin entistä laajemmat taajuuskaistat terabittiluokan matkaviestinjärjestelmien toteuttamiseen.

Tulevaisuuden sadan ja 300 gigahertsin taajuuksilla on laajemmat kaistanleveydet kuin tulevilla 5G-verkoilla. Ongelmana on kuitenkin eteneminen, sillä korkeammat mmWave-taajuuksilla kaikki etenemisolosuhteet sateesta ihmisistä puihin vaimentavat signaalia. Siksi on välttämätöntä tutkia näiden kohteiden vaikutusta radioaaltojen etenemisominaisuuksiin.

Testausta varten Rohde & Schwarzilta on kehittänyt mmWave-kaistan rmittausratkaisun radioaallon etenemisominaisuuksien arviointiin. Mittausparametreihin sisältyvät etenemisvaimennus (radioaaltojen vaimenemisaste), tehovaihtoprofiili (radioaaltojen saapumisaika), kulmaprofiili (radioaallon saapumisen indikaattori).

Testauksessa hyödynnetään Rohde & Schwarzin SMW200A -signaaligeneraattoria, joka tuottaa SMZ -frekvenssikertojan kanssa mmWave-signaalin. Analysoinnissa käytetään Rohden FS-Z170 & FSW85-testerikaksikkoa. Kokeessa testijärjestelmä sijoitettiin kaiuttomaan kammioon.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!