Helsinki vie teknologiakeskuksen Aasiaan

Helsingin yliopisto suunnittelee Hongkongiin älykkäitä kaupunkeja tutkivaa tiede- ja teknologiakeskusta. Mukana on suomalaisten lisäksi paikallinen tiede- ja teknologiakeskus (HKUST) rahoittajineen. Myös Nokian tukee keskushanketta.

Hongkongiin suunniteltu Helsingin yliopiston tiede- ja teknologiakeskus H2O keskittyy älykkäisiin kaupunkeihin hyödyntämällä tekoälyä ja mobiiliviestintää. Nimellä H2O Hongkongissa eilen esitelty keskus koostuu tutkimuslaboratorioista sekä kaikille avoimesta virtuaalisesta tilasta.

Keskus mahdollistaisi teknologian kehittämisen lisäksi suuren yleisön, tutkijoiden, sijoittajien ja yrittäjien vuorovaikutuksen tieteen ja teknologian aloilla. Helsingin yliopiston kansleri Kaarle Hämerin mukaan H2O on Helsingin yliopistolle merkittävä avaus maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemisessa.

H2O-keskuksen tavoitteena on saada Hongkong yhdeksi maailman ensimmäisistä älykaupungeista, joka hyödyntää laajasti 5G-verkkoa ja lisättyä todellisuutta. Hongkong voisi toimia pilottina, jossa esitellään uusien teknologioiden ympäristöjä.

Suomesta aloitetta tukevat Business Finland (Tekes), Helsingin kaupunki, Kiinan Team Finland sekä suomalainen yritysverkosto ja starttiyritykset. Myös Nokia tukee yliopiston H2O-aloitetta.

’’Helsingin yliopisto on Nokian vahva kumppani tutkimus- ja kehittämistoiminnassa. Kannatamme yliopiston aloitetta perustaa ​​kansainvälinen teknologia- ja innovaatiokeskus Hongkongiin’’, sanoo Nokia Bell Labsin tutkimusjohtaja Lauri Oksanen.

Helsingin yliopisto ja Hongkongin teknillinen korkeakoulu allekirjoittivat keskiviikkona aiesopimuksen tutkimusyhteistyön ja tutkijavaihdon tiivistämisestä. Sopimuksen allekirjoittivat vararehtori Hanna Snellman ja dekaani Tim Cheng Hongkongin teknillisestä korkeakoulusta. Paikalla oli myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Kaikkiaan Hongkongiin on tarkoitus perustaa kymmenen tekoälykeskusta, joissa on mukana ulkomaisia huipputason yliopistoja.

Kuvituskuva: Helsingin yliopisto ja Nokia 5G