Slush2018: Vuoden parhaat suomalaiset innovaatiot valittiin

Slush-tapahtuman yhteydessä palkittiin vuoden parhaimmat suomalaiset palvelu- ja tuoteinnovaatiot. Voittajiksi tulivat älyohjattu kasvihuone, roottoripurje, mobiiliajokortti, hifi-kaiutin, tarkkailujärjestelmä ja kouluihin tarkoitettu opetussatelliitti.

Yksi palkituista on Fujitsu Greenhouse Technology Finlandin ratkaisu, joka mahdollistaa täysin automaattisen vesiviljelyn vanhoissa tai uusissa teollisuusrakennuksissa yhdistettynä kasvinviljelyn tiedonkeruuseen.

Vaikka kasvihuoneviljelyyn liittyvää tutkimustyötä tehdään koko ajan, innovaatiossa on tuomariston mukaan kyetty yhdistämään kaksi uutta lähestymistapaa uudenlaiseksi kokonaisuudeksi.

Älykäs kasvihuone yhdistää tietotekniikan, pilvipalvelut ja led-valaistuksen vihannesten täysautomaattiseen kerrosviljelyyn sekä tyhjien teollisuus- ja toimistokiinteistöjen uudelleenkäyttö. Innovaatio tarjoaa ratkaisun täysin automatisoituun viljelyyn sekä tarjoaa laitteiston viljelyn etävalvontaan.

Kuva: Suomi 100 satelliittisivusto (LINKKI) kertoo lisää KitSatista.

Hieman erilainen innovaatio on Aallon ja Eyonin KitSat-opetussatelliitti, jota voi käyttää realistiseen satelliittimissioiden operointiin ja käytännönläheiseen avaruustekniikan oppimiseen.

KitSatin tavoitteena on ollut kehittää tuote, joka mahdollistaa avaruustekniikan käytännönläheisen opettelun harrastuksenomaisena tai pidemmälle edeten paikasta riippumatta.

Laite on rakenteeltaan samanlainen kuin äskettäin avaruuteen toimitettu Suomi 100 -piensatelliitti. Se on toteutettu kuitenkin kaupallisista elektroniikka- ja mekaniikkakomponenteista.

KitSat on suunniteltu myös helposti muokattavaksi ja sen sisällä on pieni vapaa tila, mihin voidaan asentaa lisälaitteita haluttaessa.Opetussatelliittien hinta on tähän mennessä ollut korkea ja se on muodostanut kynnyksen hankinnalle.

KitSat on herättänyt kiinnostusta tutkimusorganisaatioilta, tiedekeskuksilta, teollisuudesta, Euroopan avaruusjärjestöltä ja kuluttajilta. KitSatilla on kasvupotentiaalia muilla käyttöalueilla nyt ja tulevaisuudessa kustannustehokkaasti.

Kaikkia Quality Innovation Award -palkintoien yhteisiä nimittäjiä olivat tänä vuonna yhteiskunnallisuus, ekologisuus sekä asiakaslähtöisyys. Kilpailu järjestettiin Suomen lisäksi 17 eri maassa, joissa ilmoitettiin yhteensä 464 innovaatiota. Suomen kilpailun järjesti Laatukeskus.

Suomen Quality Innovation Award -voittajat

  • Älykäs kasvihuone – Fujitsu Greenhouse Technology Finland
  • Laivojen roottoripurje – Norsepower
  • Mobiiliajokortti – Trafi
  • The Ones -kaiutintuoteperhe – Genelec
  • Linc-valvontajärjestelmä – Vaisala
  • KitSat-opetussatelliitti – Eyon

Lisäksi kunniamaininnan sai Espoon kaupunki suun terveydenhuollon laatu- ja vaikuttavuusmittaristosta ja 3D-kaupunkimalllista.

Kuva: Slush 2018

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!