Huawei nousi otsikoihin

Euroopan pitäisi olla huolissaan Huaweista ja muista kiinalaisista yrityksistä, sanoi perjantaina Euroopan komission digitaalisista sisämarkkinoista vastaava, virolainen Andrus Ansip. Huawein on vietitetty tekevän yhteistyötä Kiinan tiedustelupalvelun kanssa. Samaan aikaan Huawei talousjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin Kanadassa.

”Pitääkö olla huolissamme Huawei ja muut kiinalaiset yritykset? Kyllä, mielestäni meidän on oltava huolissaan näistä yrityksistä ”, sanoi Euroopan komission digitaalisista sisämarkkinoista vastaavan komissaari Andrus Ansip vastauksena EURACTIV.comin -uutispalvelun kysymykseen.

Huawei reagoi nopeasti perjantaina nettisivullaan sanomalla, että Ansipin kommentit olivat ”yllättyneitä ja pettyneitä”.  Yritys kieltää myös kaikki väitteet ratkaisuista, jotka saattaisivat aiheuttaa tietoturvauhkaa.

Euroopan komission komissaari, virolainen Andrus Ansip.

”Olemme avoimia vuoropuhelulle komissaari Andrus Ansipin kanssa käsittelemään näitä väärinkäsityksiä ja jatkamaan yhteistyötä Euroopan komission kanssa”, Huawei sanoo lausunnossaan.

Komission digitaali-alueen varapuheenjohtajana toimiva Ansip muistutti lausunnossaan toimittajille perjantaina, että Kiinan hallitus on ottanut käyttöön sääntöjä, jotka pakottavat tietotekniikkayritykset ja tuottajat yhteistyöhön maan tiedustelupalvelun kanssa.

Yhdysvaltain lisäksi Australia ja Uusi-Seelanti ovat ilmoittaneet, etteivät hyödynnä Huawein osaamista. Myös Japanin hallitus on kieltäytymässä kiinalaisyritysten tuotteiden hyödyntämisestä. Suomessa Huawein verkkotekniikkaa ja kännyköitä on laajasti käytössä.

Samaan aikaan Kandassa tapahtuneen Huawein talousjohtaja Meng Wanzhoun pidätyksen syyksi ilmoitetaan Yhdysvaltojen Irania vastaan määräämien talouspakotteiden rikkomisen. Huawei on on kieltänyt tiedon ja Kiina vaatinut talousjohtajansa vapauttamista.

LISÄÄ: Euractiv.comin (LINKKI) ja uutistoimisto Reuterin (LINKKI)  uutiset sekä Helsingin Sanomien uutinen (LINKKI)  Ansipin lausunnosta sekä  Huawein talousjohtajan pidätyksestä (LINKKI). Tässä kiinlaisyrityksen virallinen lausunto  talousjohtajansa pidätyksestä (LINKKI) sekä Ansipin perjantaiseen kommenttiin liittyen (LINKKI).

Kuva: Huawei

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!