Maailman ensimmäinen nestejäähdytetty mobiilitukiasema

Elisa on ottanut käyttöön Nokian ja Eforen avulla nestejäähdytteisen tukiaseman Helsinkiin, joka voi vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 80 prosentilla. Nestemäisesti jäähdytetty ratkaisu ohjaa aikaisemmin hukkaan lämpöä asuintalojen lämmitykseen. Tukiasemat valmistetaan kuvassa olevalla Nokian Oulun tukiasematehtaalla.

Aiemmin suoritetuissa asiakaskokeissa Nokia Bell Labsin mukaan  hiilidioksidipäästöjä alennettiin 80 prosentilla ja jopa 30 prosenttia energiankulutuksesta, joka tarjoaa merkittävät säästöt operaattoreille ja tukiasemakohteiden omistajille.

Nestejäähdytys mahdollistaa myös tukiasemista ilmastoinnin ja puhaltimien poistamisen, mikä lupaa lisäkäyttäjien säästöjä, mahdollisesti pidemmän tukiaseman komponenttien keston ja tekee tukiasemakohteesta nykyistä hiljaisemman.

Nokian Bell Labsin nestejäähdytteinen tukiasema tehtiin Nokian Oulun tehtaalla. Nestemäistä jäähdytettyä sähköjärjestelmää kehitettiin teholaiteyhtiö Eforen kanssa ja Elisa otti ensimmäisenä operaattorina tukiaseman käyttöön verkkoonsa Helsingissä.

Eforen nestejäähdytykseen soveltuvan MHE-moduulin (High Performance Efficiency) tasasuuntaajien avulla voidaan, Eforen teknologiajohtaja Vlad Grigoren mukaan vähentää energiankulutusta ja päästöt, joilla on myönteinen vaikutus ympäristöön.

Uudenlaisen tukiaseman energiakäytön vaikutukset arvioi VTT.

Kuvituskuva: Nokian Oulun tukiasematehtaalla valmistetaan uudenlaisen nestejäähdytetyn tukiaseman lisäksi myös seuraavan sukupolven 5G-tukiasemat. Kuvassa on tehtaan 5G-pilottiratkaisussa käytetty tukiasema. (LINKKI).

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!