Keinoäly, 5G ja lohkoketjut tulevat energia-alalle

Keinoäly lisää jo tehokkuutta ja tuottavuutta muun muassa markkinointi- ja terveydenhuoltosektorilla, mutta uudet tekniikat tuovat etuja myös energiajakeluun. Keinoälyn ja lohkoketjujen tarjoamia mahdollisuuksia ei ole kuitenkaan vielä juurikaan hyödynnetty. Tulevaisuudessa 5G tulee tarjoamaan myös nopean tiedonsiirtoväylän energiatiedon välittämiseen.

Viime viikon Slush-tapahtuman yhteydessä Business Finland järjesti How AI and Blockchain Will Change the Energy Sector? -tilaisuuden, jossa esitettiin uusimpia näkemyksiään keinoälyn ja lohkoketjuteknologian lupaavimmista hyödyntämismahdollisuuksista energia-alalla.

World Energy Councilin innovaatiojohtaja Marzia Zafar kiteytti energia-alan kansainvälisten yritysten ajatukset lohkoketjuista kolmeen toteamukseen: ”Liian varhaista, liian hypetettyä ja liikaa potentiaalia”.

World Energy Council haastatteli tänä vuonna noin 40 energia-alan kansainvälistä yritystä ja kysyi, kuinka pitkällä lohkoketjuteknologian hyödyntämisessä ollaan. Zafarin mukaan lohkoketjuille löytyy useita eri tyyppisiä käyttökohteita joustavista kaupankäynti- ja energian vertaismyyntialustoista, päästökauppajärjestelmiin ja toimitusketjun seurantaan.

Keskeiset kysymykset lohkoketjuteknologian hyödyntämisessä liittyvät Zafarin mukaan sääntelyyn ja kuluttajien energiamarkkinoille mukaan kytkemiseen. Suomen etuna teknologian varhaisessa hyödyntämisessä Marzia Zafar pitää maamme pientä kokoa.

Keinoälyn ja lohkoketjujen mahdollisuuksia tullaa kehittämään Otaniemessä älykkään energian Smart Otaniemi -testialustalla yhteistyössä VTT:n ja energia-alan yritysten kanssa. Business Finlandin Älykäs Energia ohjelmassa kehitetään uudenlaista energian testialustaa.

Lisääntyvä energiadata luo väistämättä uutta liiketoimintaa, arvioi myös Slush-tapahtumassa tutkijatohtori Aidan O’ Sullivan Lontoon UCL Energiainstituutista. Aidan O’ Sullivan uskoo, että tulevaisuudessa energiatietoa tullaan yhdistämään muuhun henkilökohtaiseen dataan esimerkiksi pankkikorttiostoistamme tai älypuhelimestamme kertyvään dataan.

Keinoäly tulee myös kuluttajien avuksi energian tuntihinnoittelussa ohjaamalla laitteiden, esimerkiksi pesukoneiden, käyttöä siihen ajankohtaan, kun energian hinta on halvimmillaan. Kiinteistöjen lämmityksen optimointiin ja ohjaukseen löytyykin Suomesta jo keinoälyä hyödyntäviä sovelluksia esimerkiksi Fourdegiltä ja Leanheatiltä.

Tapahtuman puheenvuoroissa nostettiin esiin muun muassa 5G-verkon merkitys energiadatan välityksessä, jossa ollaan Suomessa pisimmällä. Myös yhteistyö eri toimijoiden välillä osaamisen yhdistämiseksi tulee olemaan tärkeää.

Lisää: Älykäs energia -ohjelma (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock