Uusi tietoturvamerkki todistaa toimivuuden

Internettiin kytkettävät kotien verkko- ja IoT-laitteiden yleistyminen ovat nostaneet esille niiden tietoturvapuutteet. Siksi Viestintävirasto haluaa helpottaa turvallisten laitteiden ostamista ja tuo ensi vuonna laitteiden tietoturvasta kertovan merkin – tosin aluksi valittujen pilottikumppaneiden käyttöön.

Viestintäviraston teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan lähes puolet käyttäjistä kokee, että internetiin liitettyjen laitteiden tietoturvallisuutta koskevat tiedot ovat liian vaikeaselkoisia.

Nyt Viestintävirasto on ryhtynyt toimeen: tilannetta pyritään parantamaan yritysten ja viranomaisten yhteistyön sekä ensi vuodesta lähtien laitteiden tietoturvasta kertovan merkin avulla. Erityisesti IoT-laitteiden tietoturva on mietittänyt monia asiantuntijoita.

Kuluttajien on vaikea tunnistaa kaikkien uusien IoT-tekniikkaa hyödyntävien laitteiden tietoturvariskejä. Kodin verkkoon liitettyjen laitteiden kuten älytelevisioiden, -puhelimien, -lukkojen ja -jääkaappien tietoturvan pitää nykyisin olla kunnossa, sama koskee nettiin liitettyjä leluja.

”Internetiin liitettävien laitteiden tietoturva kannattaa pitää mielessä jo nyt joululahjaostoksilla. Myyjältä kannattaa kysyä, onko ostettava lahja tietoturvallinen”, kehottaa erityisasiantuntija Saana Seppänen Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Viestintävirasto käynnisti lokakuussa IoT-verkoston toiminnan internettiin liitettyjen laitteiden tietoturvan parantamiseksi. Tietoturvallinen tuote on yritykselle myös kilpailuetu. Viestintäviraston kuluttajatutkimukseen vastanneista 76 prosenttia olisi valmis maksamaan laitteesta enemmän, jos se olisi suunniteltu tietoturva huomioiden.

Ensi vuonna on tulossa Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen luoma tietoturvamerkki, jonka avulla kuluttajien on helppo tunnistaa riittävän tietoturvallinen laite.

Tietoturvasta kertova merkki tulee aluksi valittujen pilottikumppanien käyttöön, mutta kontakteja halutaan aktiivisesti myös muihin laitevalmistajiin.

”Kannattaa ottaa heti yhteyttä Viestintävirastoon, jos toiminta IoT-verkostossa tai merkin käyttöönotto kiinnostaa”, innostaa Viestintäviraston kehityspäällikkö Joonas Orkola.

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018