Robotti tankkaa pian autosi – Neste aloittaa pilotin tulevaisuuden huoltoasemasta

Neste tuo ensimmäisenä Suomessa robottitankkauksen liikenneasemalle. Vantaan Siltamäessä testataan laajemminkin uudenlaista asiakaskokemusta ja automaattikauppaa. Pilottiasemasta visioidaan jo uudella tekniikalla ryyditettyä tulevaisuuden huoltoasemaa.

Yaskawan robotin päässä on bensiinipistoolin lisäksi pyöreä 3D-kameranäkö ja imuotin. Neste esitteli uuden robottikäden toimintaa perjantaina.

Neste pilotoida Vantaan Siltamäen asemalla kansainvälisestikin harvinaista robottitankkausta, jossa tankkaus hoituu tulevaisuudessa erityisen robottikäden avulla ilman ihmistä. Robottitankkaus tulee ensimmäiseksi valikoidun testiryhmän käyttöön. Mukana on ensin 50 ja myöhemmin sadan auton testijoukko.

Uuden robottiaseman käyttö vaatii auton bensiinitankin korkin vaihtoa ja tunnistussirun asennusta. RFID-sirun avulla järjestelmä pystyy tunnistamaan auton merkin ja sille suositellun polttoaineen.

“Robottitankkauksen käyttöönoton ja pilotoinnin osoittautuessa toimivaksi, toivomme voivamme tuoda enemmänkin robottitankkauskäsiä liikenneasemille”, sanoo Nesteen Marketing & Services -liiketoiminta-alueen johtaja Panu Kopra.

Jo nyt asiakas voi hänen mukaansa maksaa Nesteen asemilla tankkauksen mobiilisti, ja tulevaisuudessa tankkaaminen voisi olla mahdollista kokonaan ilman että asiakas poistuu autosta.

Vantaan Siltamäen robottiasemalla on tarjolla myös automaatein varustettu välipala- ja elintarvikekauppa.

”Tulevaisuudessa robottikäsi voi siis olla hyvä apu esimerkiksi liikuntarajoitteisille”, Kopra jatkaa. Myös sähköautojen lisääntyminen tulee varmasti vaatimaan pikalatausasemien vastaavaa automatisointia.

Nesteellä katsotaan, että teknologinen kehitys tulee ottamaan robotiikan lisäksi  suuria askeleita eteenpäin muissakin palveluissa.

Pilottiasemalla on esinerkiksi välipalojen, elintarvikkeiden ja autotarvikkeiden automaattikauppa, jonka ansiosta se voi olla auki 24 tuntia vuorokaudessa – ilman yhtäkään henkilöä.

’’Siltamäen pilottiasema on kansainvälisessäkin mittakaavassa edistyksellinen uusien palvelumuotojen keskittymä”, sanoo Nesteen Marketing & Services -liiketoiminta-alueen johtaja Panu Kopra. ’’Siltamäen perusteella päätämme ensi vuonna konseptin mahdollisesta laajentamisesta’’, Kopra kertoo.

Silti hänen mukaansa miehitetyillä liikenneasemillamme on paikkansa myös jatkossa, eivätkä ne ole katoamassa minnekään.

Lisää: Video robottitankkauksesta (LINKKI)

Kuva: Neste ja esittelyvideo

Päivitetty

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018