Oululaista koodia ROHM:n langattomiin IoT-moduuleihin

Komponenttivalmistaja ROHM Semiconductor tutkii Oulun ohjelmistoyksikössään uudenlaisten IoT- ja anturitekniikoiden soveltamista käytäntöön.  Hyvä esimerkki yksikön tuotannosta ovat pienikokoiset RoKiX-anturimoduulit, jotka perustuvat Nordic Semiconductorin Bluetooth 5 -piireihin ja ROHM:n tytäryhtiö Kionixin anturirakenteisiin.

 Kuvan Bluetooth-moduulien lisäksi ROHM Semiconductorin Oulun ohjelmistoyksikkö tekee ohjausohjelmistoja, algoritmeja ja laitteistoalustoja piirivalmistajan muihinkin tuotteisiin ja komponentteihin. ’’Oulussa 16-17 ohjelmistokehittäjää’’, kertoi yksikköä vetävä Koko Okada. Toimintaa on ollut vuodesta 2014 alkaen Oulussa.

ROHM Semiconductorin Oulun ohjelmistoryhmän  sisällöntuottaja Jenna Virkkula ja ryhmän vetäjä Koki Okada.

Oulun yksikkö on ollut muakana myös uuden RoKiX-anturisolmun kehittämisessä. Se on keskeinen osa laajempaa RoKiX-IoT-alustaa, jonka avulla voidaan nopeasti luoda toimiva IoT-prototyyppi. Tarjolla on moduulin lisäksi ohjelmistotuki, joka kattaa myös mittaus- ja käyttöliittymätoteutukset.

Anturisolmu on pakattu 42 x 67 x 22 millimetrin koteloon, joka voidaan kiinnittää kohteisiin ruuveilla tai pitää niitä rannekellon tapaan ranteessa.

Pieni RoKiX-anturisolmu toimii ladattavalla litiumpolymeeriakulla tai pienparistoilla. Moduulin käyttöaika on noin kahdeksan tuntia ja nukutettuna 200 tuntia. Lataus voidaan tehdä USB-liittimen kautta.

Anturisolmu perustuu norjalaisen Nordic Semiconductorin nRF52840 järjestelmäpiiriin, joka sisältää 64 megahertsin 32-bitin ARM Cortex M4F -suorittimen 2,4 GHz: n moniprotokolliradion, megatavun verran flashia ja 256 kilotavua RAM-muistia. Piirissä olevan muistin lisäksi RoKiX-moduulissa on 64 megatavua flash-muistia.

Moduuliin on integroitu Kionixin ja Rohmin kolmiakselisia MEMS-pohjaisia antureita kiihtyvyys-, mangnetometri- ja gyroskooppi- sekä paine- ja lämpötila-mittauksiin. Moduuleissa on myös ledinäyttö ja laajennusliittimet esimerkiksi optisten lisäanturien ja muun ulkoisen elektroniikan liittämiseen.

RoKiX Sensor Node -kehittäjäpaketissa tulee moduulien lisäksi valmiina ohjelmistotuki, jossa on Windows-pohjaiset visualisointi- ja käyttöliittymäosuudet sekä dataloggeriohjelmisto Android-kännyköitä varten.  Lisäksi ohjelmistokehittäjiä varten on tarjolla Python-pohjainen komentoriviliitäntäosuus (CLI).

Anturimoduulin voidaan luoda sovelluksia myös ARM:n Mbed -työkaluohjelmistolla tai Nordic Semiconductorin nRF5-SDK:lla. Moduuli tukee myös langattomia firmware-päivityksiä (OTA-DFU). Tuote on vielä tuotekehityksen alla

Lisää: ROHM Semiconductor (LINKKI), Kionix (LINKKI), RoKiX Platform Users Guide (LINKKI, pdf) ja RoKiX IoT Platform koodiesimerkit Githubissa (LINKKI, pdf) ja ROHM Semiconductorin EMEA-jakelijat (LINKKI).

Lisää: ROHM Semiconductor on mukana myös e-formuloissa. Lue enemmän Electronica2018-jutusta (LINKKI) ja useiden antureiden erikoisalusta (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!