Tarkkaa liukkaustietoa kartalle ja kännykkään

Postin jakeluautot ovat aamukierroksillaan keränneet helmikuusta lähtien Espoossa Kivenlahdella dataa teiden ja katujen liukkaudesta ja kunnosta. Autoihin kytketty Vaisalan keinoälyohjelma on valjastettu yhdistämään tien olosuhdemittaukset ja videokuvaa analysoiva konenäkö netin karttapalvelunäkymään.

LähiTapiola on ottanut liukkaustiedon käyttöön ja varoittaa uudessa hankkeessaan Espoossa asuvia asiakkaitaan liukkaasta tai erityisen hankalasta kelistä aamuisella tekstiviestillä. Hankkeessa hyödynnetään uudella tavalla Postin jakeluautojen keräämää kelidataa ja Vaisalan tekniikkaa.

Vaisalan järjestelmä on yhdistelmä anturitietoa, konenäköä ja koneoppimista. Teknologian avulla luodaan tiestön tilannekuva alueelta, jossa ajoneuvot liikkuvat, ja tekoälyn tuottama informaatio voidaan välittää kaikille tarvitsijoille. Tulevaisuudessa lähes kuka tahansa tiellä liikkuva voi olla tiedontuottaja.

”Tulevaisuudessa tiedon hyödyntäjät voivat olla yksittäisistä kansalaisista aina autonomisiin autoihin saakka”, visio Vaisalan liiketoiminnan kehitysjohtaja Markus Melander.

Vaisalan järjestelmän kyvykkyys perustuu tarkkoihin optisiin tunnistimiin ja kehittyneeseen konenäköön, joka tulkitsee tienpinnan tilaa jäljitellen ihmisen ymmärrystä. Tämä mahdollistaa aivan uudenlaisen tien olosuhdetiedon, kuten loskaisuuden, ajourien sekä polanteiden, tuottamisen.

Lisäksi voidaan tuottaa tietoa esimerkiksi aurausvallien korkeudesta tai liikennemerkeistä ja niiden kunnosta. Yhtiön tähtäimessä on tarjota toimenpidesuosituksia liukkauden torjuntaan tai aurausten aloittamiseen.

Espoon kokeilussa ensimmäiset tekstiviestivaroitukset lähetettiin tänään yhtiön Espoon Kivenlahden alueella asuville asiakkaille.

Varoitusviestin lisäksi asiakkaiden käytössä on myös netistä löytyvä karttapalvelu, josta voi tutustua oman alueensa liukkaisiin katuosuuksiin.

’’Ainutlaatuista uudessa hankkeessamme on hyvinkin tarkka alueellinen tieto katujen kunnosta”, sanoo LähiTapiola Pääkaupunkiseudun toimitusjohtaja Jukka Kinnunen.

Palvelun avulla saa hänen mukaansa tarkan tiedon esimerkiksi oman lähikadun liukkaudesta juuri nyt ja lähitunteina.

”Yhdellä kadunpätkälläkin erot tien liukkaudessa voivat olla merkittäviä’’,  arvioi Kinnunen.  Asiakaskokemusten perusteella päätetään Kinnusen mukaansa palvelun laajentamisesta.

Liukastumiset ovat talvella yleisimpiä tapaturmia. Niistä koituu vakuutusyhtiöiden asiakkaille vuosittain jopa 200 miljoonan euron vahingot.

Lisää: Espoon säätietokokeilun karttatieto (LINKKI) ja Business Finlandi SmartCity-julkaisu (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Vaisala

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018