Uusia yhteistyötahoja verkon reunalaskentaan

Verkon reunalaskenta nousee tulevaisuudessa entistä tärkeämmäksi tavaksi, jonka kautta voidaan jalostaa verkkoon kytkettyjen laitteiden ja anturiverkkojen dataa. Tulevaa kehitystä halutaan myös vauhdittaa kahden uuden yhteistyöorganisaation avulla.

Perinteiseen keskitettyyn pilvipalveluissa toteutettuun tiedon jalostamiseen verrattuna uudenlainen reunalaskenta tuo laskentapalvelimet lähemmäs tietoliikenenverkon reunaa.

Reunalaskenta mahdollistaakin pilvipalveluihin nähden esimerkiksi pienemmät viiveet sekä luotettavamman toiminnan varsinkin tilanteissa, joissa jatkuvaa yhteyttä pilveen ei voida taata. Samalla tietoturva paranee kuin kaikkea tietoa ei tarvitse siirtää.

Reunalaskennassa tiedon jalostaminen voi tapahtua lähes kaikissa verkon laitteissa IoT-moduuleista yhdyskäytäviin ja tulevaisuudessa myös 5G-tukiasemissa. Toimiva ratkaisu vaatii kuitenkin standardointia ja sitä kautta yritysten yhteistyötä.

Sitä haetaan Euroopassa Edge Computing Consortium (ECCE) -yhteisöstä, jossa ovat mukana Huawei, Analog Devices, Arm, B&R Automation, Harting IT, IBM, Intel, KUKA, National Instruments, Renesas, Schneider Electric, Software AG, Spirent ja TTTech.

Edge Computing Consortium Europe (ECCE) tavoitteena on luoda vakioitu referenssiarkkitehtuuri ja ohjelmistorajapinta teollisiin IoT-sovelluksiin. Aloitteen tavoitteisiin kuuluvat reuna-laskennan referenssiarkkitehtuurimallin (ECCE RAMEC) määrittely, referenssipinojen kehittäminen (ECCE  edge nodes), tietoturva-aukkojen tunnistaminen ja parhaiden käytäntöjen suositus yhdessä muiden kanssa.

Atlantin toisella puolella vastaavaa hakee Industrial Internet Consortium (IIC) ja OpenFog Consortium. jotka ovat sulautumassa yhteen. Ne haluavat luoda tutkimuksen ja parhaiden käytäntöjen levittämisen pilvi- ja sumulaskennan, 5G-solukkoviestinnän ja tekoälyn (AI) ympärille.

Lisää:  Edge Computing Consortium Europe (LINKKI), OpenFog Consortium (LINKKI) ja Industrial Internet Consortium (LINKKI) sekä aiemmat reunalaskentaan liittyvät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Nokia

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018