Suomi havittelee Euroopan nopeinta supertietokonetta

Tieteelliset läpimurrot sekä datan muuttaminen innovaatioiksi ja palveluiksi vaativat tehokasta laskentaa. Sitä varten Eurooppaan ollaan rakentamassa kaksi huippunopeaa superkonetta, joista yhden Suomi haluaisi sijoittaa  CSC:n Kajaanin datakeskukseen osana eurooppalaista konsortiota.

EuroHPC-supertietokoneen avulla Suomesta voisi tulla arktisen dataliikenteen globaali solmukohta. Suomeen voisi syntyä myös yksi maailman johtavista datanhallinnan ja laskennan ekosysteemeistä, joka houkuttelisi Suomeen lisää muun muassa tutkimusinfrastruktuureja ja datakeskusinvestointeja.

Taustalla on eurooppalainen suurteholaskennan yhteisyritys, EuroHPC Joint Undertaking, joka on Euroopan unionin hanke supertietokoneiden palveluverkosta.

Kajaanin superlaskentakeskus voi saada kuvan Atos-koneen rinnalle lisää voimaa eurooppalaisesta yhteisprojektista.

Ensimmäisenä päämääränä on hankkia Eurooppaan vähintään kaksi esi-eksa-tason supertietokonetta vuoteen 2020 mennessä ja vuosien 2022–2023 aikana eksa-tason supertietokone, joka perustuisi eurooppalaiseen teknologiaan.

Yksi eksaflop tarkoittaa prosessorien laskentatehoa, joka vastaa 1018 laskutoimitusta sekunnissa.

Euroopan uninoni on budjetoinut EuroHPC-hankintoihin yhteensä noin 1,4 miljardia euroa, jolla EU-komissio rahoittaa puolet EuroHPC:n superkoneiden hankinnasta. Toinen puolikas rahoituksesta tulee osallistuvilta mailta.

Koko projektin rahoitus riippuu konsortioon kuuluvien maiden määrästä ja esi-eksa-tason supertietokoneiden lukumäärästä, joita EU-komissio on kaavaillut alkuvaiheessa olevan vähintään kaksi.  Moni Euroopan maa näkee Suomen ihanteellisena sijaintipaikkana EuroHPC:n supertietokoneelle.

Hakuprosessia varten ollaan muodostamassa laajapohjainen eurooppalainen konsortio, joka tukee esi-eksa-tason supertietokoneen sijoittamista Suomeen. Mukana konsortiossa ovat tällä hetkellä muun muassa Pohjoismaat ja Sveitsi.

”Suomelle EuroHPC-hanke on valtava mahdollisuus, joka tukee myös kansallista datanhallinnan ja laskennan kehittämishanketta ja vahvistaa kilpailukykyämme”, sanoo CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

Päätökset EuroHPC:n ensimmäisten supertietokoneiden sijaintipaikoista tehdään kevään 2019 aikana.

Kuvituskuva: Shutterstock

Lisää: CSC Kajaanin superlaskentakeskus (LINKKI) ja aiemmat supertietokoneuutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!