Sähköiset liikkumisvälineet tarkempaan valvontaan

Vuoden alussa aloittanut Traficom, Tukes ja Tulli valvovat keväällä 2019 tehostetusti sähköisiä liikkumisvälineitä. Niitä ovat sähköpolkupyörät, erilaiset sähköskootterit ja -potkulaudat, tasapainoskootterit, sähkörullaluistimet ja sähköskeitit.

Valvontahanke toteutetaan huhtikuussa 2019. Hankkeen tuloksista tiedotetaan kesän aikana. Se kohdistuu maahantuojiin ja alan kauppaan. Sähköisillä liikkumisvälineillä liikenteessä tai maastossa liikkuvia kansalaisia ei tulla valvontatoimissa pysäyttämään.

Traficom valvoo ajoneuvolainsäädännön soveltamisalassa olevia laitteita, Tukes puolestaan kuluttajakäyttöön tarkoitettuja koneita. Tulli valvoo laitteiden vaatimustenmukaisuutta niiden maahantuonnin yhteydessä.

Traficomin, Tukesin ja Tullin yhteisessä valvontahankkeessa laitteista tarkastetaan maahantuonnin yhteydessä CE-merkintä ja asiakirjat. Lisäksi muutaman laitteen turvallisuutta tutkitaan testauttamalla ne testauslaitoksessa.

Sähköiset liikkumisvälineet ovat yleistyneet katukuvassa ja uudenlaisia välineitä tuodaan markkinoille jatkuvasti. Ne ovat tuoneet mukanaan myös ongelmia. Erityisesti laitteissa käytettävät litiumioniakut ovat sytyttäneet Suomessakin useita tulipaloja.

Lisää: Traficomin tietopaketti (LINKKI)

Kuvituskuva: Sähköpyörien akut voidaan kierrättää, Akkutieto.fi (LINKKI)