Kasvojentunnistus sopii opiskelijan läsnäolon seurantaan

Pääkaupunkiseudun ammattioppilaitos Omniassa kokeillaan opiskelijoiden läsnäolon seurantaa kasvojentunnistuksen avulla. Kokeilu aloitettiin joulukuussa 2018 kone- ja tuotantoteknologian pajamuotoisissa opinnoissa. Tekniikka on yleistynyt jo kännyköissä, esimerkiksi  Apple hyödyntää iPhone-kännyköissä kasvojentunnistusta.

Ensimmäisellä kerralla opiskelijan kasvot opetetaan järjestelmälle ottamalla tietokoneen kameralla kuva opiskelijasta ja tallentamalla se järjestelmään opiskelijan tietojen kanssa. Seuraavilla kerroilla riittää, että järjestelmä kuvaa kasvoja hetken aikaa samaan tapaan kuin automaattisessa passintarkastuksessa lentokentällä.

Kasvojentunnistusjärjestelmän toiminta perustuu koneoppimiseen, joka on yksi tekoälyn menetelmistä. Tässä tietokone opettelee opiskelijan kasvojen piirteet, jotta se voi jatkossa automaattisesti tunnistaa opiskelijan.

Opiskelijoiden suhtautuminen kasvojentunnistukseen on yllättänyt positiivisesti. Omniassa on pidetty tärkeänä sitä, että ratkaisua kehitetään siinä ympäristössä, jossa sitä käytetään.

Talotekniikan opiskelija Jere Verkkka toteaa kokeilun sujuneen hyvin ja opettajan näkökulmasta kasvojentunnistus vapauttaa opettajan työaikaa läsnäolokirjausten tekemisestä opiskelijoiden ohjaamiseen. Samalla opiskelijoiden läsnäolon rekisteröinti varmistuu.

Opiskelijat pääsevät kommentoimaan ja seuraamaan menetelmän kehittämistä. Kokeilua on tarkoitus myös laajentaa muille aloille. Opiskelijoilta ja opettajilta on jo kokeilun aikana tullut runsaasti uusia ideoita, miten tekoälyä voisi laajemminkin hyödyntää oppilaitoksen arjessa.

Näin Omnian kasvontunnistus toimii

Opiskelija saapuu Leppävaaran kampuksen hitsaamoon ja asettuu pöydällä olevan kannettavan tietokoneen eteen. Hetken päästä ruudulle ilmestyy kuittaus läsnäolon kirjauksesta.

Opiskelija jatkaa matkaansa kohti omaa työpistettään jatkamaan kaasuhitsauksen harjoituksia. Samaan aikaan opettajan kännykkään ilmestyy viesti, jossa kerrotaan kyseisen opiskelijan tulleen paikalle.

Kuvituskuva: Kasvojentunnistus on yleistynyt myös kännyköissä. Kuvassa Applen iPhoneen toteuttama  kasvojentunnistus, joka korvaa perinteisen sormenjälkitunnistuksen.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018