Uusi 5G-älytie ledipylväiden voimin

Inkoon kunta suunnittelee Tammisaaren Energian ja Karjaan Puhelimen kanssa uutta innovatiivista 5G-verkkohanketta Kantatie 51:n varrelle. Uudessa Route51-projektissa tuotaisiin tielle lisää älyä ledivalaistuksen, kuituyhteyksien ja 5G-verkon avulla. Nokia kokeilee uutta tekniikkaa ensin  Espoossa.

Inkoon kunnan ja paikallisten sähkö-teletoimijoiden tavoitteena on rakentaa liikenneturvallisuuden parantamiseksi valaistusinfrastruktuuri ja 5G-verkko kantatie 51 varrelle.  Älytien pituus olisi 31 kilometriä.

Älytiellä voitaisiin testata tulevaisuudessa myös muita innovatiivisia teknisiä ratkaisuja; jopa automatisoitua sähköistä liikennettä. Hanketta on esitelty ministeritasolla, ja se on saanut myönteisen vastaanotonisi

Älytie rakentuisi Siuntion ja Karjaan välille Karjaan Puhelimen kuidun varaan. Tähtäimessä on reilut kuusisataa 5G-tukiasemalla ryyditettyä valaisinpylvästä. Hankesuunnitelma käynnistettiin syksyllä 2018 ja esiteltiin tiedotusvälineille viime torstaina.

Suunnitellussa hankkeessa on mukana myös Nokia, joka virittelee omaa lyhyttä kilometrin pituista testitietä Espoossa Keran rautatieasemalta Karakallion kampukselleen.

Nokia on aktiivisesti mukana myös Luxturrim 5g -hankkeessa, jossa kehitetään tukiasematekniikkaa ledipylväisiin, näyttötauluihin ja joukkoliikennepysäkkeihin.

Lisää: Aiempia älyteihin liittyviä uutisia Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja LuxTurrim 5G -kehitysprojekti (LINKKI) ja Inkoon kunnan tiedote Route 51-hankkeesta (LINKKI)

Kuvituskuva: LuxTurrim-hanke

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!