Suomalaissatelliitti Aalto-2 tuhoutuu ensi yönä

Aalto-yliopistossa  ensimmäisenä avaruuteen lähetetyn suomalaissatelliitin  Aalto-2:n matka on päättymässä. Satelliitti tuhoutuu ensi yönätähdenlentona, arvioiden mukaan klo 0.51 Suomen aikaa. Myöhästyneenä vasta toisena lähtenyt Aalto-1 sen sijaan toimii hyvin ja aikoo kokeilla plasmajarrun toimintaa.

Avaruuteen huhtikuussa 2017 laukaistu Aalto-2 törmää maan ilmakehään keskiviikon ja torstain välisenä yönä.Vain kahden kilogramman painoinen Aalto-2 on niin pieni, että se tuhoutuu täysin syöksyessään suurella nopeudella ilmakehään. Paineaallon aiheuttama kuumennus höyrystää satelliitin, ja tuhoutuminen näkyy taivaalla tähdenlentona.

Kuva: Aalto-2, Tuomas Tikka

Vaikka epäonninen Aalto-2 ei toiminut avaruudessa kaikilta osin suunnitellusti, ja yhteys satelliittiin menetettiin pian Kansainväliseltä avaruusasemalta vapauttamisen jälkeen, ”hanke toi paljon kokemusta”, sanoo professori Jaan Praks.

Kakkosta aiemmin kehitetty Aalto-1 toimii edeelleen hyvin. Juhannusaattona 2017 avaruusmatkansa aloittaneella Aalto-1:llä  valmistaudutaan ottamaan käyttöön Ilmatieteen laitoksen kehittämän plasmajarrun.

Ratkaisu on pitkän ja ohuen, satelliitin sisällä olevalta kelalta vapautettavan sähköjohtimen. Kun johtimeen kytketään sähkövirta, se ikään kuin nappaa kiinni maapalloa ympäröiviin varattuihin hiukkasiin.

Aalto-1 (kuvassa oikealla) ja Aalto-2 yhteiskuvassa. Kuva: Antti Kestilä / Aalto-yliopisto

Näin satelliitin vauhti hidastuu, ja se putoaa ilmakehään nopeammin. Jos kaikki toimii suunnitellusti, Aalto-1:n putoaminen kestää muutamia kuukausia, kun siihen ilman jarrua kuluisi pari vuotta.

”Tarkoituksena on vähentää avaruusromua eli tuoda jo missionsa päättäneet satelliitit hallitusti ja nopeasti pois kiertoradalta. Nykyisen avaruusbuumin aikana tämä on yhä tärkeämpää. Tulevaisuudessa jokainen satelliitti tulee todennäköisesti tarvitsemaan jarrulaitteen”, Jaan Praks sanoo.

Avaruusromun vähentäminen on keskeinen osa myös Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikköä, jossa Aalto-yliopisto on mukana yhdessä Helsingin yliopiston, Ilmatieteen laitoksen ja Turun yliopiston kanssa. Huippuyksikön ensimmäiseen, jo Aallossa rakenteilla olevaan FORESAIL-1-satelliittiin tuleekin samankaltainen plasmajarrulaitteisto kuin Aalto-1:ssä.

Lisää: Suomalaisia satelliittiuutisia Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvat: Aalto-yliopisto

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018

&nbsp