HS: Suomi selvittää Huawein verkkolaitteiden käyttöä

Liikenne- ja viestintävirasto on lähettänyt Helsingin Sanomien mukaan suomalaisille teleoperaattoreille tietopyynnön siitä, kenen laitevalmistajien verkkolaitteita teleoperaattorit käyttävät verkoissaan ja missä määrin. Taustalla on pitkään velloneet vakoilusyytökset.

Liikenne- ja viestintäviraston mukaan epäilyttävää toimintaa suomalaisissa viestintäverkoissa ei ole toistaiseksi havaittu, kertoo HS uutisessaan. Silti aihetta halutaan selvittää, koska se on esillä lähes viikottain kansainvälisessä mediassa. Myös operaattorit suhtautuvat positiivisesti kyselyyn.

”Olisi erittäin tärkeää, että Huawein ympärillä vellovaan keskusteluun saataisiin jokin selvyys”, sanoo jutussa haastateltu Dna:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen.

Väitteitä kiinalaisen Huawein laitteiden turvallisuusuhista ovat esittäneet etenkin Yhdysvallat ja Euroopan komissio, mutta näyttöä väitteiden vahvistukseksi ei ole julkistettu.

Suomessa Huawein laitteita ja ohjelmistoja on uutisen mukaan teleoperaattori Elisan verkossa ja Suomen yhteisverkossa, joka on Pohjois- ja Itä-Suomessa toimiva Telian ja Dna:n yhteisyritys.

Euroopan komission digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komissaari Andrus Ansip arvioi joulukuussa, että kiinalaiset verkkolaitteiden valmistajat vaarantavat Euroopan unionin turvallisuutta ja teollisuutta. Kerroinne  siitä joulukuun uutisjutussamme (LINKKI) ja Huoawein kommentit syytöksiin 5G-jutussamme (LINKKI)

Lisää: HS:n uutinen (LINKKI) ja aiemmat Huaweihin liittyneet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuva: Elisan 5G-testit Huawein laitteilla (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018

&nbsp