Kemiallinen nenä kehitteillä – tunnistaa saasteet

Monet lääkkeet, torjunta-aineet, freonit ja väriaineet muiden muassa ovat ympäristölle haitallisia saastuttajia. Nyt niiden analysointiin kehitetään EU:n Horizon2020-ohjelmassa laitetta, joka toimisi ”kemikaalisen nenän” tavoin. Suomesta mukana on Jyväskylän yliopisto.

Kehitettävän analyysilaitteen toiminta perustuu nanomolekyylitunnistamiseen. Laite tunnistaa ympäristöstä kiraalisen molekyylirakenteen omaavat haitalliset aineet. Laitetta varten Jyväskylän yliopistossa kehitetään uudenlaisia reseptorimolekyylejä.

”Laitteesta pyritään kehittämään pieni, kevyt ja kannettava, joka on helppo ottaa mukaan, kun lähdetään tutkimaan esimerkiksi ilman tai veden saastumista”, sanoo professori Kari Rissanen, joka johtaa kansainvälisessä tutkimuksessa Jyväskylän yliopiston tutkimusryhmää.

Uutta analyysilaitetta kehitetään kuuden yliopiston ja kahden yrityksen yhteistyöryhmässä, jossa Jyväskylän yliopisto on mukana.  Ryhmä sai lähes kolmen miljoonan euron rahoituksen Horizon2020 FET-OPEN (INITIO)–projektiin tammikuussa.

Lisää: INITO-projekti (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018