Suomalaisyritykselle GPS-testauspatentti

Oululainen Verkotan-yhtiö on saanut patentin GPS-paikannuslaitteen toimintojen testaamiseen. Patentin takanana ovat Jari Kallankari, Pekka Jokitalo, Kari Komonen ja Pertti Mäkikyrö.

Patentoidussa keksinnössä on testauskammio, jonka antennien avulla luodaan reaaliaikainen ympäristö GPS-paikannusjärjestelmää käyttävien laitteiden suoritusyvyn ja tarkkuuden testaukseen.

Testattava laite kiinnitetään ihmistä simuloivaan liikkuvaan mallinukkeen ja siten saadaan realistinen tulos, joka vastaa todellisia käyttöolosuhteita. Tarkkuuden lisäksi etuna on mittausten toistettavuus hallitussa ympäristössä.

”Aiemmin kenttätestit on pitänyt toteuttaa joko vaillinaisesti toteutettujen simuloitujen ympäristöjen avulla, mikä on kasvattanut virhemarginaalia, tai avoimen taivaan alla, mikä puolestaan on kasvattanut testauksen kestoa”, kertoo Verkotanin toimitusjohtaja Kari Komonen. Tarkkuuden lisäksi uuden ratkaisun etuna on mittausten toistettavuus hallitussa ympäristössä.

”Testausmenetelmä ja -järjestely GPS-paikannusmittauksissa” -niminen patentti myönnettiin Verkotan Oy:lle  viime vuoden lopulla. Patentti syntyi oululaisen HILLA-ohjelman kehitysprojektinsa tuloksena. HILLA oli laajemman Allied ICT Finland -allianssin oululainen esiaste.

Oululainen Verkotan on CTIA-valtuutettu OTA (Over-The-Air) testausyritys, joka tarjoaa myös  antennikuvio-, SAR- ja GPS-testejä, analyysejä, asiantuntijapalvelua sekä langattomien ratkaisujen sertifiointipalveluja.

Kuva: Verkotan Oy