Tekekö Suomi 24 miljardin euron investoinnit tuulivoimaan?

Suomi voisi halutessaan yli kolminkertaistaa tuulivoimakapasiteettinsa, kertoo alan toimialajärjestö. Toteutuessaan kaikki suunnitteilla olevat hankkeet vaativat yli 24 miljardin euron investoinnit. Suomessa on suunnitteilla yli 16 500 megawatin edestä uusia tuulivoimahankkeita.

Suunnitteilla olevien hankkeiden määrä on kasvanut viime vuosina tasaisesti, myös luvitettujen ja kaavoitettujen hankkeiden määrä on kasvanut viime vuodesta.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen uusimman hankelistan mukaan Suomessa on tällä hetkellä yli 3800 megawatin edestä maatuulivoimahankkeita, joilla on kunnan myöntämä rakennuslupa ja kaava sekä yli 3100 megawatin edestä hankkeita, joilla on kunnan myöntämä kaava.

Pelkästään tuotannon lisäyksellä ja tuotannossa olevalla tuulivoimalla voitaisiin kattaa järjestöm mukaan yli 30 prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta. Tällä hetkellä Suomessa on toiminnassa 2041 megawatin verran tuulivoimaloita.

Suurin osa Suomeen suunnitelluista tuulivoimahankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla, jossa myös suurin osa jo tuotannossa olevasta tuulivoimahankkeista sijaitsee. Kaikista Suomen rakennusluvallisista ja kaavoitetuista tuulivoimahankkeista 30 prosenttia sijoittuu hyvätuuliselle Pohjois-Pohjanmaalle.

Yhteensä Pohjois-Pohjanmaalle suunnitellaan 70 hanketta, joista 37 hankkeella on jo kunnan myöntämä rakennuslupa tai kaavapäätös. Yhteensä Suomeen suunnitteilla olevien hankkeiden lukumäärä on 211.

Lisää: STY:n hankelista (LINKKI, excel-tiedosto) ja kaikki tuulivoimalat Suomen kartalle sijoitettuna (LINKKI).  Hankelistan ja kartan on päivittänyt Etha Wind.