Holografia tuo lisätyn todellisuuden navigaatiojärjestelmiin

Hyundai ja sveitsiläinen startup-yritys WayRay ovat kehittäneet maailman ensimmäisen holografisella tekniikalla toimivan lisätyn todellisuuden navigaatiojärjestelmän. Laitteisto ensiesiteltiin tammikuussa CES 2019-messuilla Hyundain Genesis G80 -auton yhteydessä.

Hyundain avoimen innovaation yksikkö CRADLE päätti tehdä strategisen investoinnin WayRay-yhtiöön viime syyskuussa nähtyään sen kasvumahdollisuudet holografisessa lisätyn todellisuuden (Augmented Reality, AR) teknologiassa.

Korealaisyritys on tehnyt alustavaa tutkimusta holografiatekniikan soveltamisesta ajoneuvoihin jo pari vuotta, mutta nyt  yritys on liittoutunut  sveitsiläisen WayRayn kanssa tuulilasiin heijastava HUD-yksikön (Head-Up Display) kehittämiseksi.

Holografisen AR-navigaatiojärjestelmän etu on yritysten mukaan, että stereokuva näytetään kuljettajan edessä olevan tienäkymän yllä sopivaan katselukulmaan sovitettuna. Näin navigaattorin ohjeet ja neuvot ovat tarkkoja. Järjestelmän virtuaalinen kuva on kooltaan noin 3,1 x 1,3 metriä kuljettajalle.

’’Tulevaisuuden liikkumisjärjestelmissä tuulilasit ovat paljon muutakin kuin vain pala lasia. Holografiset AR-tuulilasit toimivat alustana uusille palveluille ja avaavat kokonaan uudenlaisen matkustuskokemuksen’’, sanoo Hyundain autopuolen avoimen innovaation liiketoimintaryhmän johtaja Yunseong Hwang.

Yritysten kehittämällä näytöllä ei esitetä pelkästään navigointiin liittyviä toimintoja, kuten kaistaopastusta ja ajoneuvon nopeutta, vaan lisätyn todellisuuden teknologiaa käytetään myös kehittyneissä kuljettajaa avustavissa järjestelmissä (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS).

Osapuolet odottavat myös, että Vehicle to Everything (V2X) -teknologian sekä autojen ja tietoverkkojen välisten yhteyksien kehittyminen tehostaa tiedonvälitystä kuljettajalle.  Järjestelmällä voitaisiin välittää esimerkiksi autoon reaaliaikaista tietoa muun muassa liikennevaloista, ympäröivistä ajoneuvoista sekä sääoloista.

TAUSTAA: Vuonna 2012 perustettu WayRay on holografista AR-teknologiaa kehittävä yhtiö, jonka pääkonttori sijaitsee Zürichissä. Yhtiö pitää koko tutkimus- ja kehitysprosessinsa valvonnassaan tuotekonseptoinnista prototyyppien testaukseen. Yhtiö työllistää noin 250 ammattilaista, ja sillä on toimistot Sveitsissä, Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Venäjällä. Katso lisää yrityksen kehittämästä hologramminäytöistä (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018