Tietoturvariski voi vaania taloyhtiösi yhteisissä teletiloissa

Kiinteistöjen yhteisten teletilojen tekninen ja rakenteellinen suojaus jää usein huomioimatta ja tilojen valvonta ei ole kenenkään hallinnassa. Pahimmillaan tilanne saattaa johtaa vakaviin Internet-verkon tietoturvaongelmiin vaikka  tarjolla on ollut  jo pitkään erityinen teletilojen KTL1E-lukitusjärjestelmä. Katso videolta miten järjestelmä toimii.

Ongelmaa ei pitäisi olla, koska kiinteistö-, turvallisuus- ja telealan toimijat ovat sopineet valtakunnallisesti yhteisestä teletilojen sarjasta KTL1E, jolla uudet ja saneerattavat tilat sarjoitetaan.  Mukana on myös Traficom ja lukkovalmistaja Abloy.

Tietoturvan sekä valvotun avainhallinnan lisäksi KTL1E-lukitusjärjestelmä helpottaa palvelujen toimitusta ja ylläpitoa kiinteistöissä.  KTL1E on toisen sukupolven lukitusjärjestelmä, jota hallinnoidaan sähköisesti.

Avaimien käyttöoikeus on voimassa kuukauden kerrallaan, jonka jälkeen KTL1E-avain on jälleen päivitettävä kohteissa sijaitsevissa päivityspisteissä. Muuten sitä ei voi käyttää ja se helpottaa tilannetta katomistapauksissa.

Mekaaniseen avaimeen perustunut KTL1-järjestelmä korvattiin 1.1.2015 alkaen KTL1E, jossa avaimena on Abloyn PROTEC2 CLIQ. Myös vanhoja KTL1-ratkaisuja on edelleen käytössä.

Teleurakointiliitto suosittaa tarkastamaan teletilojen turvallinen lukitus ja avainhallinta sekä varmistamaan kenellä on pääsyoikeus yhteiseen teletilaan. Varsinkin kun kiinteistön omistajalla on vastuu yhteisten teletilojen lukituksesta sekä sen tietoturvallisuudesta.

Yhteisillä teletiloilla tarkoitetaan tiloja, joissa on usean liittymänhaltijan liittymiin kuuluvien johtojen kytkentäpaikkoja tai näihin liittymiin kuuluvia telelaitteita. Lukituksella turvataan myös viestintäsalaisuutta ja muuta tietoturvallisuutta.

Lisää: KTL1E-järjestelmä (LINKKI)

Kuva: Abloy