Lukiolaisille käytännön ohjelmisto-oppia – myös IoT-maailmaan

Ohjelmistoyritys Eficodenin Koodi101-kurssi vie uudenlaista ohjelmointiosaamista lukioihin. Helmikuussa käynnistyneen kurssin tavoitteena on tarjota ohjelmoinnista kiinnostuneille lukiolaisille välineet ohjelmistotuotannon opetteluun ja näyttää käytännön ohjelmointia esimerkiksi esineiden internetissä. Ja saada aikanaan uutta väkeä alalle.

Uudenlaisella ohjelmointikurssilla halutaan konkretisoida ohjelmistokehittäjän työtä. Perinteisistä ohjelmistokursseista se eroaa siten, että jokainen kurssin käynyt lukiolainen osaa tuottaa ja julkaista internetistä käytettävän ohjelmiston, joka hyödyntää myös esineiden internetiä (IoT).

”Työmarkkinoilla on huutava pula osaajista. Päätimme luoda ammattilaisten suunnitteleman ohjelmisto-opetuskokonaisuuden, koska haluamme parantaa lukiolaisten resursseja opiskella ohjelmointia hyvin resursoidun ja korkeatasoisen kurssin avulla”, sanoo Koodi101:n perustanut Eficoden teknologiajohtaja Marko Klemetti.

Ohjelmistoryritys Eficoden lisäksi kurssin järjestäjätahoihin kuuluvat Unity ja peliyhtiö Rovio.

Kevään 2019 osalta kurssi käynnistyi helmikuun alussa Pohjois-Tapiolan lukiossa Espoossa. Kurssille osallistuu yhteensä noin 25 oppilasta Espoon kuudesta eri lukiosta.  Keväällä kurssi tullaan toteuttamaan myös Maunulan lukiossa Helsingissä. Ensimmäisen kerran kurssi järjestettiin keväällä 2018.

Kurssilla opiskellaan koko modernin ohjelmistokehityksen kaari ammattimaisista työtavoista ja työkaluista lähtien. Kurssissa käydään lävitse useita ohjelmistotuotannon eri osa-alueita toimivien sovellusten toteuttamiseksi ja julkaisemiseksi. Mukana on käytettävyyttä ja käyttöliittymiä, ohjelmistojen toteutusta ja julkaisua, esineiden internettiä sekä pelikehitystä.

Kurssi kestää kahdeksan viikkoa ja opetusta on kaksi kertaa viikossa. Toisen viikkotunneista vetää Eficoden asiantuntija ja toisen viikkokerran ohjaa paikallinen lukion opettaja tai viime kevään oppilas. Tavoitteena on, että Koodi101 on monistettava kurssikokonaisuus ja materiaalit tukevat sitä, että lukioiden opettajat ja edistyneemmät oppilaat voivat jatkossa yhdessä pitää Koodi101-kursseja.

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!